Alles mag (2014)

Regie: Steven Wouterlood | 23 minuten | drama, familie | Acteurs: Lars Jenissen, Indy Aponno, Patrick Stoof, Ricky Koole, Bert Hana

Carnaval is voor de elfjarige Tygo (Lars Jennissen) en zijn ouders erg belangrijk. Niet alleen hebben zijn ouders elkaar vroeger tijdens carnaval ontmoet, ook hebben ze alle drie een actieve rol in de carnavalsvereniging. Het gezin woont in het Brabantse Sint-Oedenrode (Papgat genaamd tijdens carnaval). Vader (Patrick Stoof), ooit zelfs Prins Carnaval geweest, zit in een brassband, hij speelt er de grote trom. Tygo zelf speelt ook in de brassband, maar hij zou eigenlijk veel liever majorette zijn. Maar dat mag niet van Tygo’s vader, want “dat is alleen voor meisjes”. Tygo’s moeder (Ricky Koole), die oorspronkelijk uit Amsterdam komt, maakt alle kostuums, niet alleen voor de brassband maar ook voor de majorettes. Zij is wat flexibeler. Zou het Tygo en zijn moeder lukken om vader over te halen?

In de korte, door de VPRO geproduceerde, film ‘Alles mag’ zien we Tygo op school, vlak voor hij een spreekbeurt moet houden. Het onderwerp lag nogal voor de hand, carnaval natuurlijk! Hij heeft er heel veel werk van gemaakt. De gelamineerde kaartjes met steekwoorden, de vlag van Papgat, de steek van zijn vader, het ziet er indrukwekkend uit (zeker in vergelijking met zijn klasgenootje die net daarvoor al haperend zijn spreekbeurt voorlas van een vodje papier). Onverstoorbaar geeft Tygo zijn presentatie. De meester luistert aandachtig, en aanvankelijk zijn de klasgenootjes wat lacherig of roepen ze gemene opmerkingen, maar naarmate Tygo’s verhaal vordert, raken ook zij onder de indruk. Tygo’s spreekbeurt is zo persoonlijk en emotioneel, dat een tien bijna niet uit kan blijven.

‘Alles mag’ doet op overtuigende wijze een hele gezinsgeschiedenis uit de doeken in korte tijd. Niet alles wordt voorgekauwd, maar dat is ook niet nodig. Net als in ‘Giovanni en het waterballet’, een documentaire over een jongen die op synchroonzwemmen zit, als enige tussen de meiden, kiest in ‘Alles mag’ ook een jongen voor een meisjeshobby. Als deze films bij kunnen dragen aan de acceptatie van jongeren (van zichzelf, maar ook zeker van buitenstaanders) die hun eigen weg kiezen, ook als die niet direct voor de hand ligt, is dat mooi meegenomen. Maar bovenal is ‘Alles mag’ gewoon een fijne familiefilm met goede acteerprestaties en een mooie weergave van het carnavalsseizoen. Niet voor niets heeft de kortfilm al een karrenvracht aan filmprijzen binnen weten te halen. ‘Alles mag’ won prijzen bij onder andere Cinekid, in Oberhausen, Toronto en als eerste Nederlandse jeugdfilm ontving het team in februari 2015 een Emmy Kids Award. Terecht. ’Alles mag’ is zelfs aan te raden als je helemaal niets met het feest der feesten hebt.

Monica Meijer

Waardering: 4