Alles van waarde (2011)

Regie: Frans Bromet | 90 minuten | documentaire

Het valt allemaal niet mee voor de Nederlandse burger anno 2012. Wie een groot bedrijf belt, worstelt zich eerst door een oneindig keuzemenu; wie ziek thuis ligt krijgt drie verzorgenden aan zijn bed met drie verschillende taakjes; kleinschalig onderwijs bestaat alleen nog in de dromen van de laatste idealistische onderwijzer. En dan zijn er nog de managers, die beslissingen nemen zonder te weten wat zich aan de voet van hun ivoren toren afspeelt.

Filmmaker en mopperkont Frans Bromet trok het allemaal niet langer, en ging met camera en dochter op pad om te zien waar schaalvergroting en managementcultuur vandaan komen en wat er aan te doen valt. Dochter Laura is raadslid en beleidsmedewerker van Groen Links, en heeft in tegenstelling tot vader Frans nog hoop voor de toekomst.

Het levert een documentaire op die altijd onderhoudt, maar niet altijd overtuigt. We zien een wanhopige tandarts die telefonisch onbereikbaar is geworden door de geniale prutsers van haar telefoonbedrijf. We volgen een verpleegster die mag verplegen maar andere verzorgende taken moet overlaten aan collega’s. Schrijnend, maar het blijft een beetje bij die constatering.

Ook gaat het minder om een uitdieping van de managementcultuur dan om de uitbeelding van het glibberige managementtype. Daarvan treffen we in ‘Alles van waarde’ een fraai exemplaar: de ijdele manager van een bouwproject in Leiden, die als running gag probeert te achterhalen wat zijn megaproject heeft gekost.

Onder deze laag van alledaagse miserie, zit een boeiende vraag: wat kun je als burger tegenover deze ellende stellen? Die vraag levert de leukste scènes op, wanneer vader en dochter kibbelen zoals alleen leden van een hecht gezin dat kunnen. Het ergert Laura dat Frans alleen maar moppert en nooit zijn handen uit de mouwen steekt. Voor Laura begint de verbetering van de wereld in haar eigen omgeving, al is het maar als ijveraar voor een fietspad door de weilanden.

De grootste charme van deze documentaire heeft intussen niets te maken met managementcultuur of schaalvergroting. ‘Alles van waarde’ is voor alles een film over de onvoorwaardelijke liefde van een vader voor zijn dochter. De vaderlijke trots en bewondering druipt van het scherm, zonder dat het sentimenteel of opschepperig wordt. En in die uitbeelding zit meteen een optimistische boodschap verborgen: wie de energie en het optimisme van Bromet jr. ziet, kan bijna niet anders dan geloven in een betere toekomst. Liefst zonder managers.

Henny Wouters

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 23 februari 2012