Anchorman: The Legend of Ron Burgundy (2004)

Regie: Adam McKay | 90 minuten | komedie | Acteurs: Will Ferrell, Christina Applegate, Paul Rudd, Steve Carell, David Koechner, Fred Willard, Chris Parnell, Kathryn Hahn, Fred Armisen, Seth Rogen, Paul F. Tompkins, Danny Trejo, Scot Robinson, Ian Roberts, Darcy Donavan, Renee Weldon, Jerry Minor, Shira Piven, Lili Rose McKay, Thomas E. Mastrolia, Jay Johnston, Peter A. Hulne, Laura Kightlinger, Adam McKay, Joseph T. Mastrolia, Judd Apatow, Debra McGuire, Kent Shocknek, Monique McIntyre, Luke Wilson, Joe Flaherty, Ben Stiller, Dave Allen, Ossie Beck, Jimmy Bennett, Jack Black, Neil Flynn, Mark Hengst, Christa Meola, Missi Pyle, Tim Robbins, Jerry Stiller, Vince Vaughn, Matthew Vlahakis, David Wain

Either you love him or you hate him. Over niemand zijn de meningen zo verdeeld als over Will Ferrell. De in 1967 in Californië geboren komiek en acteur werd ontdekt via ‘Saturday Night Live’, het televisieprogramma dat al sinds jaar en dag bekendstaat als een kweekvijver van jong komisch talent. Hij speelde in die show samen met zijn goede vriend Chris Kattan regelmatig een sketch als de Roxbury Guys, twee nerds die zich als levensdoel hebben gesteld een keer binnen te komen in de hippe discotheek The Roxbury. Je kunt Ferrell best een laatbloeier noemen, want hij was de dertig inmiddels al gepasseerd toen hij zijn eerste filmrol speelde in ‘Austin Powers: International Man of Mystery’ (1997). Daarna begon het balletje flink te rollen en kreeg hij talloze rollen aangeboden. Veruit de meeste van zijn films zijn te scharen onder de categorie ‘flauwe komedie’ (denk aan films als ‘Zoolander’ (2001) en ‘Elf’ (2003)), maar zo af en toe waagt hij zich aan grappen van een intelligenter niveau. Zo speelde hij mee in Woody Allens ‘Melinda and Melinda’ (2004) en schitterde hij naast Dustin Hoffman en Emma Thompson in ‘Stranger than Fiction’ (2006).

Jammer genoeg behoort de film ‘Anchorman: The Legend of Ron Burgundy’ (2004) tot de categorie ‘flauw’. Ferrell speelt Ron Burgundy, de razend populaire maar bijzonder ijdele nieuwslezer van de lokale omroep Channel 4. In het San Diego van begin jaren zeventig maken mannen de dienst uit in de televisiewereld. Het nieuwsteam van Channel 4 bestaat naast Burgundy uit sportkenner Champ Kind (David Koechner), razende reporter Brian Fantana (Paul Rudd) en de stupide weerman Brick Tamland (Steve Carrell). Het testosteron vliegt regelmatig de opnamestudio door met al die egocentrische kerels. Wanneer chef Ed Harken (Fred Willard) besluit dat er gemoderniseerd moet worden en er een vrouwelijke journalist aan het team moet worden toegevoegd, zijn de mannen van slag. Niet alleen omdat de ambitieuze Veronica Corningstone (Christina Applegate) erg goed is in haar werk, maar ook omdat ze beeldschoon is. Ron valt als een blok voor haar en zij blijkt ook niet ongevoelig voor zijn charmes. Maar zijn ijdelheid en Veronica’s tomeloze ambitie zitten hun relatie in de weg. Als Veronica Rons plaats overneemt als anchorman bij Channel 4, betekent dat oorlog!

Will Ferrell speelt niet alleen de hoofdrol in de film, hij schreef samen met regisseur Adam McKay ook het scenario. Daarbij baseerden zij zich op waargebeurde  verhalen uit de televisiewereld van de jaren zeventig, toen mannen ook in het echt geconfronteerd werden met ambitieuze vrouwen die zich steeds meer begonnen te profileren als journalist of nieuwslezer. De manier waarop de gekrenkte ego’s van deze ijdele heerschappen in ‘Anchorman’ gepersifleerd worden is heel aardig, ook al stelt het verhaaltje verder weinig voor.  De film kent een aantal gevatte opmerkingen en subtiele knipogen – Veronica gaat bijvoorbeeld op een gegeven moment eten in een restaurant met de naam ‘Escupimos en su Alimento’ (Spaans voor ‘Wij spuwen in uw eten’)  – maar wisselt deze af met pijnlijke flauwe onderbroekenlol. En juist die slechte humor voert de boventoon. Wat ongetwijfeld hilarisch bedoeld was, levert niet meer op dan een spaarzame glimlach – of erger nog: een opgelaten stilte. Grappig is in elk geval anders.

Will Ferrell speelt een personage dat sterk lijkt op zijn eerdere rollen in onder meer ‘Old School’ en ‘Elf’ (beiden uit 2003). Als je niet beter weet – en bijvoorbeeld ‘Stranger than Fiction’ niet hebt gezien – zou je haast denken dat hij niets anders kan dan dat. Zijn Ron Burgundy is hilarisch bedoeld, maar komt in werkelijkheid meer in de buurt van een onuitstaanbare ijdeltuit. Wat Christina Applegate’s personage in hem ziet mag Joost weten. David Koechner en Paul Rudd spelen al even onsympathieke figuren; lomperikken die vrouwen slechts als lustobject zien. Natuurlijk is dat nu juist bedoeld als grap, maar de uitwerking mist zijn doel compleet. De enige die de malaise ontstijgt is Steve Carell. Zijn oersimpele weerman Brick Tamland – die apetrots vertelt dat hij een IQ heeft van 48 – is namelijk dan weer zó stupide dat het grappig wordt. Hij steelt elke scène waar hij in zit en dat hadden er best wat meer mogen zijn. Wat dan ook wel weer aardig is, zijn de vele bekende acteurs in cameo’s. Onder hen Tim Robbins, Ben Stiller, Vince Vaughn, Luke Wilson, Danny Trejo, Jack Black en Seth Rogen. Ook regisseur Adam McKay en producent Judd Apatow spelen een klein rolletje.

Natuurlijk, overal is een markt voor. Bij de liefhebber staat ‘Anchorman: The Legend of Ron Burgundy’ bekend als een geniale persiflage. Voor de neutrale filmkijker is dit echter een onbegrijpelijke mix van gevatte grappen en flauwe onderbroekenlol, waarbij de balans jammer genoeg te ver doorslaat naar de verkeerde kant. Deze komedie wordt eigenlijk nooit grappig, terwijl dat er best in had gezeten. Wat rest is een leuke bijrol van Steve Carell, een spaarzame subtiele grap en een boeiend zoekplaatje naar het arsenaal aan bekende acteurs in cameo’s.

Patricia Smagge