Behind the Redwood Curtain (2013)

Regie: Liesbeth De Ceulaer | 70 minuten | documentaire, avontuur

Het Amerikaanse Redwood Forest is een machtig en mysterieus aandoend gebied, een besloten wereld die tot de verbeelding van menig natuurliefhebber spreekt. Het woud bestaat voornamelijk uit imposante reuzensequoia’s (door de Amerikanen giant redwood trees genoemd) en herbergt verschillende microgemeenschappen. Reuzensequoia’s zijn leden van de cipresfamilie en de zwaarste bomen ter wereld. Ze kunnen ruim tachtig meter hoog en enkele duizenden jaren oud worden. Een sluier van torenhoge bomen sluit het bos en zijn bewoners min of meer van de buitenwereld af. In dit ruige gebied zijn (nog) geen filialen van Walmart of Starbucks te bespeuren. Het landschap bestaat overwegend uit kleine dorpjes en grote bomen en is vaak gehuld in dichte nevelen, nog een reden waarom het Redwood Forest een zeker primordiale rust uitstraalt. Maar net als veel fraaie natuurparadijzen op aarde staat ook dit gebied onder druk. De oprukkende verstedelijking dreigt het groene gordijn namelijk open te breken.

De Belgische filmmaakster Liesbeth de Ceulaer maakte een tocht door het imposante Redwood Forest om de ziel van dit bijzondere stukje Amerika bloot te leggen. In ‘Behind the Redwood Curtain’ tonen zeven geheel verschillende bewoners van dit gebied, waaronder houthakkers, wetenschappers, activisten en indianen, hoe het leven er in de praktijk uitziet in dit stukje overgebleven wildernis en vertellen ze wat het gebied voor hen persoonlijk betekent. Op die manier ontstaat een waaier van verschillende, vaak met elkaar in tegenspraak zijnde visies met het woud als een welhaast sacraal wonder van Moeder Natuur als het ene uiterste en het bos als een simpele leverancier van hout dat – al dan niet duurzaam – benut dient te worden als de andere kant van de medaille. Zo is ‘Behind the Redwood Curtain’ een filmisch document geworden dat een fraai inkijkje biedt in de relatie tussen mens en natuur en deze soms harmonieuze, maar meestal problematische verhouding vanuit meerdere standpunten benadert.

Een journalistiek verslag is de film zeker niet geworden, veeleer een artistieke en enigszins subjectieve weergave van het woud uit De Ceulaers verbeelding. In een interview op de website Cinevox gaf de regisseuse aan dat het Redwood Forest op haar een donkere en mysterieuze indruk maakte en dat ze deze sfeer in de documentaire ook in beelden wilde vangen. Over het algemeen is deze opzet zeer geslaagd, waardoor ‘The Redwood Curtain’ naast een aardig portret van de bewoners van het woud ook een fraai sfeerdocument is.

De film toont tevens een brokje Californië dat ver van Hollywood en Silicon Valley blijft, maar toch een essentieel deel is van het zelfbeeld dat mensen uit de Golden State en de hele Verenigde Staten van zichzelf hebben. Het tempo van ‘The Redwood Curtain’ is soms wat aan de trage kant, maar dat geeft de kijker wel de gelegenheid om de personages en hun standpunten te leren kennen. Hoewel de film niet expliciet partij kiest voor een bepaalde zienswijze, merk je wel dat de sympathie vooral uitgaat naar de beschermers van het woud.

‘Behind the Redwood Curtain’ is een fraaie, soms prikkelende documentaire die de moderne mens een spiegel voorhoudt en de nodige vragen stelt bij de betonnen werkelijkheid van alledag die velen van ons inmiddels als vanzelfsprekendheid hebben omarmd.

Frank Heinen

‘Behind the Redwood Curtain’ verschijnt dinsdag 15 april 2014 op DVD.