Body of Lies (2008)

Regie: Ridley Scott | 128 minuten | actie, drama, thriller | Acteurs: Leonardo DiCaprio, Russell Crowe, Mark Strong, Golshifteh Farahani, Oscar Isaac, Ali Suliman, Alon Abutbul, Vince Colosimo, Simon McBurney, Mehdi Nebbou, Michael Gaston, Kais Nashif, Jamil Khoury, Lubna Azabal, Ghali Benlafkih, Youssef Srondy, Ali Khalil, Giannina Facio, Chase Edmunds, Morgan A. Vick, Michael Stuhlbarg, Sherif Eltayeb, David Ganly, Bijan Daneshmand, Houda Zbit, Omar Berdouni, Richard De Mayo, Clara Khoury, Abdu Rahim Kashmir, Sami Samir, Xanthe Elbrick, Ali Alvi, Vedant Gokhale, Ran Nikfam, Albert Twanmo, Ellie K. Wang, Allen Lidkey, Drif Said, Zakaria Atifi, William Meredith, Howard W. Overshown, Kathy K. Brady, Quentin Mare, Matt Gulbranson, Jill Wolsey, Annabelle Wallis

Met het groeien van het terrorisme en de strijd daartegen sinds de gruwelijke aanslagen op 11 september 2001, is de filmwereld weer een thema rijker. Recente voorbeelden van films met terrorisme als onderwerp zijn ‘Rendition’ en ‘The Kingdom’, die beiden uitkwamen in 2007. Ook ‘Body of Lies’ spitst zich toe op het terrorisme en zoomt in het bijzonder in op het grote contrast tussen twee methodes van oorlogsvoering, op afstand en in het veld… Ed Hoffman (Russell Crowe) is een CIA-veteraan die oorlog voert vanaf zijn laptop, op een veilige afstand van de daadwerkelijke strijd. Via een oortje instrueert hij op een bijzonder eentonige, haast gevoelloze wijze zijn mannetje in het veld, Roger Ferris (Leonardo DiCaprio). Ferris is een geraffineerd agent en de beste die de Amerikaanse Inlichtingendienst te bieden heeft. Twee topagenten, die vanwege hun eigen perspectief twee totaal verschillende inzichten hebben. Ondanks dit grote contrast moeten de twee vertrouwen hebben in elkaar: Ferris om in leven te blijven en Hofman om zijn oorlog te kunnen voeren. Dat is af en toe buitengewoon lastig en dat is dan ook precies waar ‘Body of Lies’ om draait…

‘Body of Lies’ is gebaseerd op het gelijknamige boek van David Ignatius, een oud-journalist die de CIA en de conflicten in het Midden-Oosten tien jaar lang gevolgd heeft. “We hadden echt het gevoel dat het boek alles had voor wat betreft een geweldige plot,” zegt producer Donald De Line (Armageddon, The Italian Job). Ook Ridley Scott, die de proefdruk van het boek las, was overtuigd van het verhaal en nam de regie van deze productie op zich. William Monahan, die een Oscar won voor zijn aangepaste screenplay voor ‘The Departed’, adapteerde het verhaal van Ignatius’ spionagethriller voor het witte doek. Dit toch al imposante rijtje namen wordt pas echt gecomplementeerd door Leonardo DiCaprio en Russell Crowe, twee acteurs die hun strepen in Hollywood al dik hebben verdiend. Kortom: talent genoeg! En als dat talent dan ook nog gebruikt wordt, dan leidt dat tot een sterke film, want dat mag zeker gezegd worden van ‘Body of Lies’.

De film streeft naar het genre spionagethriller, maar ‘Body of Lies’ heeft de kijker meer te bieden dan non-stop spionageactie. De verhaallijn is niet al te duidelijk en er wordt niet al te gestructureerd naar de climax toegewerkt. Het middenstuk is dan eigenlijk ook een grote brei van gebeurtenissen, die uiteindelijk wel moeten leiden tot die specifieke afloop. Dat het grote middenstuk geen duidelijke opbouw vertoond naar de climax is echter niet storend, omdat het verhaal an sich niet het belangrijkste onderdeel is van ‘Body of Lies’. Nee, dat is toch vooral de thematiek die op een fijne manier is uitgewerkt en zo de minder gestructureerde verhaallijn aanvult. Naast de diepgang die het verhaal de kijker biedt, is ‘Body of Lies’ verder gewoon een spionagethriller, waarin natuurlijk plaats is voor de nodige actie. En dat kunnen we natuurlijk rustig overlaten aan Ridley Scott, die dit weer op zijn karakteristieke, vaak bijzonder treffende en realistische wijze in beeld brengt.

Het is trouwens al de vierde keer dat Scott samenwerkt met Russell Crowe. Russell Crowe speelt in ‘Body of Lies’ de rol van Ed Hoffman, de man die op monotone wijze zijn agent op locatie instrueert, vind het redden van de beschaving (“I’m saving civilization!”) belangrijker dan zijn eigen dochtertje en ergens is er iets mis met hem. Crowe haalt met zijn geweldige vertolking van z’n personage absoluut het onderste uit de kan. Hetzelfde mag eigenlijk ook gezegd worden van Mark Strong (‘RocknRolla’), die meer dan overtuigt als het hoofd van de Jordanese Inlichtingendienst Hani. Leonardo DiCaprio doet het wederom erg goed als actieheld Roger Ferris. Het is vaak prettig als actiefilms naast het benodigde spektakel ook wat diepgang bezitten. Dat kan zeker gezegd worden van ‘Body of Lies’, waarin de thematiek eigenlijk het belangrijkste aspect is van het geheel is.

‘Body of Lies’ is dan ook sterker dan zijn vergelijkbare voorganger ‘The Kingdom’, ook een film die niet echt loskomt in het rommelige middenstuk. Waar het in deze film gerechtvaardigd wordt door het allesoverheersende thema, ontbrak het ‘The Kingdom’ daaraan. Ridley Scott verstaat zijn vak ook nu weer en datzelfde geldt voor zijn fantastische cast. Meer samenwerkingsverbanden tussen de heren Scott en Crowe juichen we dan ook van harte toe. ‘Body of Lies’ is alles overziend een sterke spionagethriller.

Arian Schouten

Waardering: 4

Bioscooprelease: 20 november 2008