Dawn of the Planet of the Apes (2014)

Regie: Matt Reeves | 130 minuten | actie, drama, science fiction, thriller | Acteurs: Andy Serkis, Jason Clarke, Gary Oldman, Keri Russell, Toby Kebbell, Kodi Smit-McPhee, Judy Greer, Angela Kerecz, Kevin Rankin, Kirk Acevedo, Keir O’Donnell, Enrique Murciano, Terry Notary, Larramie Doc Shaw, Steven Wiig, Christopher Berry, J.D. Evermore, Karin Konoval, Nick Thurston

In ‘Dawn of the Planet of the Apes’ zijn we tien jaar verder sinds de vredesstichting in ‘Rise of the Planet of the Apes’. Bijna de gehele mensheid werd toen uitgeroeid door een dodelijk virus. Terwijl de overlevenden probeerden hun leven te heropbouwen, hebben ze geen last gehad van de mensapen en vice versa. Maar nu de laatste energiebronnen van de mensen dreigen op te raken, moeten ze op hun zoektocht naar beschikbare energiebronnen het territorium van de apen doorkruisen. Als mens en aap weer oog in oog met elkaar staan, blijkt de aap veel verder geëvolueerd en de populatie enorm toegenomen.

De leider van de groep is Caesar, die in de eerdere film al een innige band had met een mens. Het vertrouwen in de mens is hij blijkbaar niet volledig verloren en hij wil er alles aan doen om mensen en apen vredig naast elkaar te laten bestaan. Hij is zelfs bereid de mens te helpen om te kunnen overleven. Er zijn echter een aantal apen die zo kwaad zijn op de mensen die hun vroeger hebben opgesloten in laboratoria dat ze ook nu niet meer geloven in de goedheid van de mens. De oorlog zal daardoor toch uitbreken.

In ‘Dawn of the Planet of the Apes’ is de WETA-techniek die ook in ‘Rise of the Planet of the Apes’ al werd gebruikt, vervolmaakt. Het blijft ieder moment verbazen dat er geen moment gebruik gemaakt wordt van echte apen, maar alles digitaal gecreëerd is via WETA’s performance capture. De techniek waarbij alle uitdrukkingen en bewegingen elektronisch gevolgd en vertaald worden naar de computer is ook al zichtbaar in films als ‘Avatar’, ‘King Kong’ en ’The Lord of the Rings’. Een grote pluim voor Joe Letteri en zijn team, die verantwoordelijk zijn voor de visuele effecten.

Ook Andy Serkis, die de rol van Caesar vertolkt, is niet onbekend met deze techniek. Hij speelde ook in de bovengenoemde films altijd de digitaal gegenereerde personages. Hij blijkt in deze film wederom een expert in inleving, zelfs als het gaat om niet bestaande wezens. De apen zijn hier namelijk al veel verder gevorderd dan in onze samenleving denkbaar is. Eerder konden ze al perfect met elkaar communiceren via gebarentaal, nu zijn de meeste apen al in staat om hele zinnen uit te spreken.

De toenemende menselijke kwaliteiten en de levensechtheid van de digitaal gegenereerde apen biedt de perfecte ruimte om je als kijker volledig onder te dompelen in een ongekende wereld. De band die ontstaat tussen mensen en apen is erg geloofwaardig en geeft de film een extra dimensie. Het idee dat het in het leven draait om liefde, vriendschap en familie is veel belangrijker dan het onderscheid in rassen, op elke denkbare manier.

Ook voor niet-liefhebbers van de fantasiefilm is de film zeker de moeite waard. Regisseur Matt Reeves creëerde met ‘Dawn of the Planet of the Apes’ een extreem spannende en ontroerende film die op geen enkele manier onderdoet voor zijn voorganger ‘Rise of the Planet of the Apes’ van Rupert Wyatt.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 4

Bioscooprelease: 17 juli 2014
DVD- en blu-ray-release: 10 december 2014