De GVR – The BFG (1989)

Regie: Brian Cosgrove | 89 minuten | animatie, komedie, familie, fantasie | Originele stemmencast: David Jason, Amanda Root, Angela Thorne, Mollie Sugden, Ballard Berkeley, Michael Knowles, Don Henderson, Frank Thornton, Myfanwy Talog, Jimmy Hibbert

Roald Dahl was een enorm succesvolle kinderboekenschrijver uit Engeland die in de jaren zestig, zeventig en tachtig verschillende bekende (kinder)boeken schreef. In Nederland werden verschillende van zijn kinderboeken onderscheiden. Titels zoals “Matilda”, “Sjakie en de Chocoladefabriek”, “De Griezels” en “De Heksen” waren welhaast verplichte kost voor veel kinderen. Verschillende van deze boeken zijn dan ook verfilmd.

‘De GVR’ (Engels titel: ‘The BFG’) staat voor Grote Vriendelijke Reus. Hij is niet zoals andere reuzen. Hij eet geen mensbaksels maar gaat juist elke nacht erop uit om dromen bij de mensbaksels te brengen. Sophie, een meisje uit een weeshuis, ziet hem op een nacht als hij bezig is met zijn dagelijkse ronde. De GVR neemt haar mee omdat hij bang is dat ze hem zal verraden. Zo komt Sophie bij hem terecht in reuzenland. Al snel bloeit er een hechte en aandoenlijke vriendschap tussen het kleine meisje en de grote reus met het grote hart. Hij laat haar zelfs dromenland zien. Er dreigt echter gevaar! De GVR is namelijk niet de enige reus in reuzenland. Er zijn ook nog andere, bloeddorstige reuzen die mensbaksels eten. Met namen zoals Bloedbottelaar, Bottenkraker en Vleeslap-eter is het eenvoudig te raden hoe gevaarlijk zij zijn. De GVR moet samen met Sophie deze reuzen zien te stoppen voordat zij alle kinderen uit het weeshuis van Sophie oppeuzelen.

Het boek van Roald Dahl is een prachtig kinderboek dat je eigenlijk iedereen aan zou raden die kinderen heeft. En de tekenfilm, geproduceerd en geregisseerd door Brian Cosgrove bij zijn eigen Cosgrove-Hall Films studio, is een mooie kinderfilm. Hoewel sommige enge scènes minder geschikt zullen zijn voor de allerkleinsten is ‘De GVR’ bedoeld voor alle kleintjes en volwassenen met een kinderhart. De kwaliteit van de animatie laat soms te wensen over en bevat niet dezelfde verfijndheid en klasse als een gemiddelde Disneyfilm, maar dit doet niet af aan het plezier dat de film uitstraalt. Let vooral in de Nederlandse versie op het goede stemmenwerk voor de GVR zelf. Er worden ook nog twee liedjes gezongen en een heel weeshuis bij de koningin van Engeland ondergebracht! Hoewel er bij de bewerking van boek naar film een gedeelte van de magie van Dahls werk verloren gaat, blijft er genoeg over om van te genieten.

Joost Hoedemaeckers

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 17 december 1992