De koning van de Mont Ventoux (2013)

Regie: Fons Feyaerts | 72 minuten | documentaire, sport

Voor het eerst in vier jaar is de legendarische Mont-Ventoux weer opgenomen in het etappeschema van de Tour de France. Op de Franse nationale feestdag (14 juli) rijdt het peloton van Givors bij Lyon naar de kale berg in het departement Vaucluse. In ‘De Koning van de Mont Ventoux’ fietsen vijf etappewinnaars uit verschillende generaties tegen elkaar in één virtuele wedstrijd op de klim: Eddy Merckx (1970), Jean-François Bernard (1987), Marco Pantani (2000), Richard Virenque (2002) en de laatste winnaar op de top van ‘de killer van de Provence’, Juan Manuel Gárate (2009). Het vergelijkingsmateriaal? De gemeten klimtijden vanaf de voet in Bédoin.

Zijn de prestaties van vijf etappewinnaars tussen 1970 en 2009 op dezelfde Tour-beklimming goed te vergelijken? Doping, evolutie van het materiaal en verschillen van koerswijze spelen immers allemaal een rol. Zo woog de fiets van Eddy Merckx drie kilo meer dan een hedendaagse koersfiets, werd de etappe naar de Mont-Ventoux in 1987 verreden als individuele tijdrit, en werd de periode van 1995 tot 2005 gekenmerkt door wijdverspreid epo-gebruik. Twee van de deelnemende Ventoux-laureaten maakten deze periode mee: Marco Pantani en Richard Virenque.

Moeten zij daarom uit koers worden genomen voor de wedstrijd die ‘De Koning van de Mont Ventoux poogt te zijn? Het antwoord is nee, want we hebben het hier respectievelijk over een van de grootste klimmers aller tijden en de renner die de meeste bolletjestruien ooit naar Parijs bracht. De bezwaren tegen de opgevoerde vergelijkingsprocedure maken het niettemin jammer dat de makers geen wetenschappelijke methode hebben gezocht om prestaties door de jaren heen te vergelijken. Nu blijft het bij wat gezucht over de fiets van Merckx, en toont Richard Virenque dat het inschatten van de eigen prestatie moeilijk is.

Toch wordt de documentaire van de Belg Fons Feyaerts, van Nederlands commentaar voorzien door Michel Wuyts en Maarten Ducrot, onderhoudender naarmate hij vordert. De wielersport eigen, is het getoonde aantrekkelijker dan hetgeen wordt verzwegen, en de documentaire mondt uit in een spannende koers – tussen een tijdrijder van 25 jaar terug, verroeste klimmers uit een schimmig tijdvak, een onverwachte winnaar van recente datum en de beste renner aller tijden. De laatste (Eddy Merckx) is niet van de partij om de beelden te becommentariëren; de overleden Marco Pantani wordt vervangen door zijn voormalige ploegleider Davide Boifava. De uiteindelijke ‘koning van de Ventoux’ is een logische, en toch verrassend.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 3

Bioscooprelease: 11 juli 2013
DVD-release: 7 juli 2015