Eating Out 3 – Eating Out: All You Can Eat (2009)

Regie: Glenn Gaylord | 80 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Rebekah Kochan, Daniel Skelton, Chris Salvatore, Michael E.R. Walker, Julia Cho, Mink Stole, Leslie Jordan, John Stallings, Maximiliano Torandell, Sumalee Montano, Cristina Balmores, Rick D’Agostino, Tabitha Taylor, Greg McKeon, Ryan Adames

Absoluut niet serieus te nemen derde deel in ‘Eating Out’ reeks, dat het moet hebben van botte grappen, matig acteerwerk, maar dat desondanks opgewektheid uitstraalt en duidelijk met plezier gemaakt is.

De film opent met de begrafenis van Kyle en Marc, die kenners van de ‘Eating Out’ reeks kennen. Ze zijn helaas verongelukt toen ze elkaar oraal aan het bevredigen waren op de Ronald Reagan Freeway en de tourbus van Céline Dion op de verkeerde weghelft belandde. Die groteske scène vol met ridicule uitspraken van Kyle’s moeder Helen (Mink Stole) en een bizar optreden van Tiffani (Rebekah Kochan) is typerend voor de rest van de film. Voor de liefhebbers zal de stemming er meteen goed in zitten. Campy is eigenlijk nauwelijks een omschrijving die recht doet aan de rest van de speelduur, die vol zit met grove grappen, rare situaties en veel mannelijk schoon.

De regisseur van dit deel heet Glenn Gaylord, wat bijna wel een pseudoniem had moeten zijn, ware het niet dat de goede man echt zo schijnt te heten. Daarmee neemt hij de regiestoel over van Q. Allan Brocka en Phillip J. Bartell, die verantwoordelijk waren voor de eerdere delen. Hoewel Tiffani en Helen zijn overgebleven, wordt er een nieuwe impuls gegeven aan de filmreeks door met nieuwe hoofdrolspelers te beginnen. Kyle’s neefje Casey (Daniel Skelton) komt voor de begrafenis en krijgt een baantje in de nagelstudio van Tiffani (uiteraard “Nail Me” geheten). Via het GLBT Centrum komt Casey in contact met Zach (Chris Salvatore) en wordt hopeloos verliefd op hem. Casey is mager en niet erg gespierd, in tegenstelling tot alle andere mannen in de film en verzint dus maar een nep online-identiteit, gebaseerd op een foto van Tiffani’s ex Ryan (Michael E.R. Walker). Uiteraard, zoals in alle romantische komedies, loopt dit uit de hand als de echte Ryan opduikt (die stripper was in een homo-bar en zweert hetero te zijn, al valt dat niet altijd te rijmen met sommige acties in de film – en dat terwijl hij overduidelijk nog valt op Tiffani) en Zack’s jaloerse ex Lionel (John Stallings) Casey verleidt en hun vrijpartij met zijn camera opneemt.

De film druist in tegen alle familiewaarden waar conservatieve Amerikanen zo prat op gaan (frontaal mannelijk naakt wordt daarbij ook niet geschuwd) en er worden veel sneren uitgedeeld naar de Republikeinen. Zo draagt het GLBT Center de naam van de Republikeinse senator Larry Craig die door een undercover agent werd gearresteerd op een toilet vanwege vermeende homoseksuele avances en worden vice-presidentskandidaat Sarah Palin en tv-zender Fox News belachelijk gemaakt. Wel is het zo dat de Nederlandse ondertiteling soms opmerkingen afzwakt en heel anders vertaald dan ze door de personages worden uitgesproken.

Het is in elk geval een vrolijke bedoening, volkomen onzinnig en over de top, met vet aangezet acteerwerk van de oude getrouwen en onbeholpen en soms zelf aandoenlijke pogingen tot acteren van een aantal van de nieuwkomers. Ondanks alle grofheid en meligheid, zitten er een paar goede grappen en humoristische scènes die ook echt zo bedoeld zijn. Het verhaal heeft net zo veel om het lijf als de hoofdrolspelers meestal (lees: niet al te veel), maar het is de makers te vergeven. In elk geval was met drie delen ‘Eating Out’ de honger nog niet gestild: twee jaar na het opnemen van deel 3 werden de voorbereidingen gestart voor nog twee delen. De suffe, maaltijd gerelateerde ondertitels “Sloppy Seconds’ (voor deel 2) en “All you can eat” (voor deel 3) hebben de makers gelukkig laten vallen.

Na de credits is er nog een bonus sexscène tussen Zack en Casey. Dat u het maar weet.

Hans Geurts