Fury (2014)

Regie: David Ayer | 134 minuten | actie, drama, oorlog | Acteurs: Brad Pitt, Shia LaBeouf, Logan Lerman, Michael Peña, Jon Bernthal, Jim Parrack, Brad William Henke, Kevin Vance, Xavier Samuel, Jason Isaacs, Anamaria Marinca, Alicia von Rittberg, Scott Eastwood, Laurence Spellman, Daniel Betts

Zeg Brad Pitt in een film over de Tweede Wereldoorlog en dit roept onherroepelijk herinneringen op aan de moderne klassieker ‘Inglourious Basterds’. Niets van deze satirische aanpak in het tweede uitje van Pitt over dit onderwerp. De films van regisseur/scenarist David Ayer staan bekend om hun realisme en dit is in ‘Fury’ niet anders.

Naast Brad Pitt zijn onder andere ook Logan Lerman, Michael Peña en Shia LaBeouf te zien. Het mentale verval van laatstgenoemde zou mogelijk tijdens het filmen van ‘Fury’ al zijn begonnen; om zich volledig in te leven in zijn rol werd er niet meer aan douchen gedaan. Van je collega’s moet je het hebben…

We schrijven het jaar 1945. Het is april en WWII loopt op zijn einde. Het veroveren van Nazi-Duitsland gaat alleen niet zo makkelijk als gedacht. Vooral op het tankfront hebben Hitler en zijn kompanen een groot voordeel tegenover de geallieerden. De superieure Duitse Tigers verpulveren de Amerikaanse Shermantanks. Don alias Wardaddy (Brad Pitt) is bevelhebber van zo’n Shermantank en beloofde zijn bemanning dat ze deze oorlog zouden overleven. Hij zet alles op alles om deze belofte te houden. De nieuw aangestelde assistent-bestuurder Norman (Logan Lerman) zou met zijn onervarenheid nog weleens roet in het eten kunnen gooien wat betreft het overleven van deze gruwelijke oorlog.

Wie in zijn oorlogsfilms de bloedige werkelijkheid wil zien wordt op zijn wenken bediend. Het ondankbare, ruwe bestaan van het leven in een tank wordt treffend in beeld gebracht. Het claustrofobische gevoel van een oversized koekblik met rupsbanden. Opgescheept zitten met mannen die je misschien in het echte leven zou mijden, maar waar je gedurende jullie gezamenlijke strijd je leven voor zou riskeren. Dit alles draagt toe aan een erg realistisch beeld van een gemiddelde tankploeg gedurende WWII.

Een centraal thema dat Ayer aan de kaak stelt is of het in de heetst van de strijd allemaal wel zo zwart-wit is, geschiedenis wordt tenslotte geschreven door de overwinnaars. Een tekende scène is een inval bij lokale dorpelingen, deze kan lange tijd twee kanten opgaan en tot op het laatste moment blijf je gissen.

Waar het voornamelijk ontbreekt bij ‘Fury’ is de emotionele impact. Waar een film als ‘Saving Private Ryan’ de rauwe werkelijkheid van oorlog combineerde met een hoogstaand dramatisch verhaal, laat ‘Fury’ op het laatstgenoemde vlak te wensen over. Het gebrek aan diepgang bij de hoofdpersonages zorgt voor een gebrek aan sympathie. Het algemene charisma van Brad Pitt maakt al veel goed maar niet alle acteurs kunnen zich hierop beroepen. Factoren zoals een ongeïnspireerde soundtrack en rare special effects (groen- en rood getinte kogelvuur doet denken aan ‘Star Wars’) halen het niveau ongewild naar beneden.

Er is veel goed aan ‘Fury’ maar niet genoeg om zich te kunnen meten in het al drukbezette gebied van WWII-filmklassiekers. Dat details er wel degelijk toedoen wordt hier pijnlijk geïllustreerd. De realisme die Ayer vaak in zijn films hanteert werkt hier daarentegen wel uitstekend. Na afloop is de neiging groot om de modder van je legerkisten te schudden.

Scott van der Winden

Waardering: 3

Bioscooprelease: 23 oktober 2014
DVD- en blu-ray-release: 12 februari 2015