Game of Death (1978)

Regie: Robert Clouse, Sammo Hung Kam-Bo, Bruce Lee | 96 minuten | actie, drama, thriller, misdaad | Acteurs: Bruce Lee, Colleen Camp, Dean Jagger, Gig Young, Tai Chung Kim, Biao Yuen, Robert Wall, Kareem Abdul-Jabbar, Mel Novak, Hugh O’Brian, James Tien, Dan Inosanto, Chuck Norris, Roy Chiao, Russell Cawthorne, Casanova Wong, Han Jae Ji, Yuan Chieh, Sammo Hung Kam-Bo, Jim James, Robert Kerver, Taky Kimura, John Ladalski, Ching-Ying Lam, Chia Yung Liu, Ing-Sik Whang, Wah Yuen

Bruce Lee overleed op 20 juli 1973 net na de afronding van de film ‘Enter the Dragon’. Daarvoor had hij echter al materiaal opgenomen voor een nieuwe film genaamd ‘Game of Death’. Dit materiaal werd na zijn dood gebruikt om de film af te maken. De regisseur van ‘Enter the Dragon’, Robert Clouse, werd ingehuurd om deze klus te klaren. Hij verzon een vrijwel geheel nieuw verhaal rond de beelden, in tegenstelling tot het eerder door Lee zelf geschreven verhaal, en gebruikte stand-ins voor Lee in de rest van de film.

‘Game of Death’ is in meerdere opzichten een bijzondere productie. Niet alleen is het een film die door de jaren een terugkerend onderwerp voor discussie is geweest, vooral over de hoeveelheid materiaal die Lee geschoten zou hebben voor hij overleed, maar ook het pure exploitatieve element van het gebruik van stand-ins voor en archiefbeelden van een dode acteur is opmerkelijk. Zelfs echte beelden van de begrafenis van Lee worden gebruikt! Je kunt er mee wegkomen of je kunt gigantisch door de mand vallen. Een goed voorbeeld van het laatste is de manier waarop regisseur Ed Wood de overleden horrorster Bela Lugosi toch in zijn nieuwe film ‘Plan 9 from Outer Space’ probeerde te verwerken. Hij liet zijn fysiotherapeut, die niet op Lugosi leek, gewoon de hele tijd een zwarte cape voor zijn gezicht houden! Eenzelfde hilarische doch mislukte truc passen de makers van ‘Game of Death’ toe als zij Lee’s stand-in in het begin van de film in de spiegel laten kijken. Op deze spiegel hebben de makers een foto van Lee’s hoofd bevestigd wat het hoofd van de stand-in bedekt. Op zijn zachtst gezegd opmerkelijk. Andere keren blijft de stand-in voor Lee half verborgen in de schaduw of draagt hij een vermomming. En natuurlijk is er nog altijd de mogelijkheid om Lee’s karakter in de film plastische chirurgie te laten ondergaan. Daar trapt iedereen in, toch?

Natuurlijk zijn er goede momenten in ‘Game of Death’. Het scenario is degelijk en er zijn goede acteerprestaties van oudgedienden Dean Jagger en Gig Young. Het gegeven van de finale waarin Billy Lo het op meerdere verdiepingen van een pagode moet opnemen tegen steeds sterkere tegenstanders zou, mits goed uitgewerkt, een mooi einde zijn geweest. Juist deze scène werd door Lee nog wel gedraaid en dit is dan ook het enige moment waarop we de echte Lee weer in beeld zien. Maar juist het gegoochel met stand-ins, vermommingen en uitgeknipte foto’s doet de kracht van de scènes met Lee, in de context van de film, vrijwel volledig te niet. Toch haalde ‘Game of Death’ veel geld binnen. Misschien niet in de laatste plaats vanwege de mythevorming rond Lee’s dood en de door sommigen geopperde verklaring dat het publiek maar wat graag de allerlaatste beelden van de overleden ster wilde zien. Maar afgezien van die 11 minuten materiaal is ‘Game of Death’ een zeer middelmatige actiefilm. Waarschijnlijk zou Lee zelf er niet zo blij mee zijn geweest.

Joost Hoedemaeckers