Hitte/Harara (2008)

Regie: Lodewijk Crijns | 105 minuten | drama, avontuur | Acteurs: Bracha van Doesburgh, Nabila Marhaben, Fehd El Ouali, Abdullah el Baoudi, Wimie Wilhelm, Sabri Saad El Hamus, Walid Benmbarek

‘Hitte/Harara’ gaat over een vriendschap tussen een Nederlands meisje en een Marokkaans meisje en de cultuurverschillen tussen hen. Op het eerste oog zouden mensen de conclusie kunnen trekken dat het een kloon is van het succesvolle ‘Dunya & Desie’. Het thema is immers hetzelfde. Toch zijn deze twee films onmogelijk met elkaar te vergelijken.

Nancy en Raja zijn twee vriendinnen die samen een henna-nagelstudio willen gaan beginnen. Ze gaan met de auto naar Casablanca om daar goedkoop inkopen te doen voor hun nieuwe studio. Omdat Raja familie heeft in Casablanca en Arabisch spreekt, durven haar ouders het aan om de twee samen op pad te sturen. Dat het wel goed zit met de vriendschap zien we op de heenreis. De meiden hebben veel lol met elkaar en ondanks de cultuurverschillen zijn ze een hecht team. Tenminste, dat zijn ze tot er iets ernstigs gebeurd, waar zelfs de beste vriendschap een deuk zou kunnen oplopen. Is hun vriendschap ook hier tegen bestand?

Bracha van Doesburgh en Nabila Marhaben zijn perfect gecast als de vriendinnen Nancy en Raja. Het is duidelijk te zien dat het echt klikt tussen de twee acteurs en dat heeft een positieve invloed op de acteerprestaties van de twee. In één van de laatste scènes in de film, spat het acteertalent van met name Bracha van Doesburgh bijna van het scherm. Als uiteindelijk de tekst in beeld komt van hoe het in het echte leven is afgelopen, besef je dat het allemaal echt gebeurd is. En dan gaat er een rilling door je heen. Is vriendschap dan toch niet altijd onvoorwaardelijk?

‘Hitte/Harara’ is een leuke film. Gewoon leuk, spannend, maar niet bijzonder. Een leuke film voor een avondje met vriendinnen. En als telefilm zal het ongetwijfeld een succes zijn. Mensen kijken graag naar films over twee vriendinnen, zeker als ze zo’n spannende wending krijgen als ‘Hitte/Harara’. Het feit dat deze film waar gebeurd is, maakt het nog dramatischer. Ook zou het een waarschuwing kunnen zijn voor meiden die van plan zijn op eigen houtje naar Marokko te vertrekken.

Eveliene Sanders