Hoe het zo kwam dat de ramenlapper hoogtevrees kreeg (2016)

Regie: Eva Zanen | 50 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Egbert Jan Weeber, Melody Klaver, Judith Noyons, Laus Steenbeeke, Joke Tjalsma, Dave Mantel

‘Kopje koffie, glazenwasser?’. Bij het kijken naar de korte film ‘Hoe het zo kwam dat de ramenlapper hoogtevrees kreeg’ (2016) van regisseur Eva M.C. Zanen zal bij menigeen dat ene zinnetje, dat ooit door het illustere duo Spaan en Vermegen en hun al even roemruchte satirische tv-programma ‘Pisa’ gemeengoed is geworden, door het hoofd spoken. Waar de buurvrouw in ‘Pisa’ op een gegeven moment geen kledingstuk meer aan het lijf had en poedelnaakt rond paradeerde, is dat in deze bijna vijftig minuten durende film uit de reeks ‘One Night Stands’ van 2016 wel anders. De glazenwasser – of ramenlapper, zoals de hoofdpersoon zichzelf liever omschrijft – is heimelijk verliefd op één van de dames van wie hij de ramen lapt. Al ruim veertig jaar! Één dag voor zijn pensioen wordt Alfred (Laus Steenbeeke) ineens overvallen door hoogtevrees, juist op het moment dat hij de ruiten van de door hem zo begeerde Dirkje (Joke Tjalsma) wil wassen. En uitgerekend vandaag had hij haar, na 44 jaar, zijn liefde willen betuigen. Hoe moet dat nu verder?

‘Hoe het zo kwam dat de ramenlapper hoogtevrees kreeg’ gaat op speelse wijze terug in de tijd. In vogelvlucht wordt Alfreds jeugd doorgenomen – van zijn geboorte die zijn onfortuinlijke moeder het leven kostte tot het jochie dat van zijn vader het aloude vak van glazenwasser leert – tot het moment dat hij 21 wordt en van zijn vader een eigen ladder en een eigen wijk krijgt toebedeeld en hij dus voor zichzelf mag beginnen (Alfred als twintiger en dertiger wordt gespeeld door Egbert Jan Weeber). Dan ziet hij Dirkje (Judith Noyons) voor het eerst – ze woont nota bene aan de Afroditestraat! – maar dan wel achter haar raam. Terwijl Alfred al lappend en zemend wegdroomt bij zijn grote liefde, speelt hij onbedoeld een cruciale rol in het samenbrengen van andere stelletjes. Het is alsof Cupido maar niet inziet dat hij zijn pijlen nu ook eens op zichzelf moet richten. Want voor je het weet, gaat een ander – in dit geval de opportunistische benedenbuurman – er met de hoofdprijs vandoor. Om niet alleen achter te blijven, besluit Alfred het dan maar te proberen met zijn jeugdvriendin Jenny (Melody Klaver), maar hij kan Dirkje maar niet uit zijn hoofd zetten…

Deze tragikomische korte film heeft een luchtig en speels karakter. Regisseur Eva Zanen kennen we van de raamvertelling ‘Ik hartje Oost’ uit 2014 en enkele korte films; zij schreef het scenario samen met Matthijs Bockting, die eerder furore maakte met schrijfwerk voor series als ‘Smeris’ en ‘4JIM’). Van ‘Hoe het zo kwam dat de ramenlapper hoogtevrees kreeg’ hebben ze een uiterst romantisch, haast dromerig geheel gemaakt waarin Alfreds complete levensgeschiedenis teruggehaald wordt. Ruimte voor visuele grapjes als splitscreens is er ook. Het verhaaltje stelt in principe niet zo veel voor (inhoudelijk), dus is er veel omheen bedacht om het er allemaal zo leuk mogelijk aan te kleden. Een andere manier om de gebreken in het script te verbloemen is door het aansprekende acteerwerk. Egbert Jan Weeber is uitermate geschikt voor de rol van bedeesde, maar hopeloos romantische ramenlapper, en dat geldt ook voor Laus Steenbeeke. De cast mag zich uitleven met Amsterdamse accenten en dik aangezette typetjes. Personages van vlees en bloed zijn het nauwelijks, maar dat stoort eigenlijk geenszins. Diep gaat het allemaal niet, maar als je ook maar een beetje romantisch aangelegd bent zul je ‘Hoe het zo kwam dat de ramenlapper hoogtevrees kreeg’ vast wel kunnen waarderen. Het is alleen even door die onmogelijke titel heen bijten…

Patricia Smagge

‘Hoe het zo kwam dat de ramenlapper hoogtevrees kreeg’ wordt zondag 16 oktober 2016 op NPO 3 uitgezonden om 22:25 uur.