In the Matter of Cha Jung Hee (2010)

Regie: Deann Borshay | 64 minuten | documentaire

‘In the Matter of Cha Jung Hee’ is een portret van Deann Borshay over de zoektocht naar zichzelf. Deann Borshay, die de documentaire zelf maakte, werd vlak voor jaren zestig geadopteerd als Cha Jung Hee door een Amerikaanse gezin. Het probleem is dat zij deze persoon helemaal niet is. Een identiteitsverwisseling heeft ervoor gezorgd dat ze als Cha Jung Hee werd overgevlogen naar dit andere continent en nu, vele jaren later, wil ze vanwege een schuldgevoel weten wie de echte Cha Jung Hee is en gaat ze op onderzoek uit in Zuid-Korea.

De zoektocht voert naar haar oude weeshuis, waar ze geconfronteerd wordt met de bureaucratie van het land om achter contactgegevens te komen en meer dan een enkele Cha Jung Hee die uiteindelijk toch niet de betreffende vrouw blijkt te zijn. Geniaal is het moment waarop Deann Borshay en haar tolk zo’n tachtig Cha Jung Hee’s, die in het telefoonboek staan, achter elkaar opbellen en een man opneemt met: “U spreekt met Cha Jung Hee’. Dat was niet de gezochte persoon….

Wat de documentaire ‘In the Matter of Cha Jung Hee’ erg sterkt maakt zijn de archiefbeelden van Deann Borshays jeugd en oude opnames van de geschiedenis van het schiereiland Korea veelvuldig worden gebruikt. Zo krijg je in vogelvlucht de enorme ontwikkeling te zien die Zuid-Korea heeft doorgemaakt in de zeer turbulente periode van de Koreaanse oorlog en de nasleep hiervan.

‘In the Matter of Cha Jung Hee’ wordt gekenmerkt door de rustige voice-over van Deann Borshay zelf die het verhaal van haar zoektocht vertelt. Ze laat je een glimp zien van de gedachte die haar al jaren obsessief bezighoudt: wie is Cha Jung Hee? Een obsessie die prachtig ingetogen eindigt wanneer ze begrijpt dat ze zelf het leven heeft geleid van Cha Jung Hee en haar berusting daarin zal moeten zien te vinden.

De zoektocht van Cha Jung Hee naar zichzelf is interessant en soms bijna emotioneel wanneer ze in contact komt met haar biologische moeder, maar de documentaire kent nog een andere insteek. Er wordt getoond hoe afschuwelijk het is dat het adopteren van Koreaanse kinderen een vorm van mensenhandel werd. Hoe bizar het ook is, er gaan enorme bedragen in om. Waar de buitenlandse adopties van deze kinderen eerst om humanitaire gronden plaats vonden, worden er tot op de dag van vandaag nog veel kinderen geadopteerd, terwijl Zuid-Korea inmiddels tot de economische grootmachten mag worden gerekend. In Zuid-Korea zijn familielijnen zo belangrijk, dat ongehuwde moeders soms geen andere uitweg zien dan hun kind ter adoptie op te geven.

‘In the Matter of Cha Jung Hee’ is een zeer sterke documentaire over de zoektocht naar de waarheid achter een identiteitsverwisseling en werpt hiernaast ook een nieuw licht op de buitenlandse adoptie van Koreaanse kinderen. Een aanrader!

Meinte van Egmond