Inside the Chinese Closet (2015)

Regie: Sophia Luvara | 72 minuten | documentaire

Wie als homoseksueel uit de kast wil komen, moet rekening houden met waar die kast zich bevindt. Tolerantie voor afwijkende seksuele geaardheid verschilt nou eenmaal per land en regio. In de documentaire ‘Inside the Chinese Closet’ onderzoekt de Italiaanse filmmaakster Sophia Luvara hoe het leven eruitziet voor Chinese homoseksuelen. Daartoe volgde ze de jonge Chinezen Cherry en Andy.

Het leven van Chinese homoseksuelen blijkt in veel opzichten verschillend van dat van hun westerse lotgenoten. Gevolg van eeuwenoude Chinese tradities waar eer, familie en nageslacht het cement vormen van het maatschappelijke bouwwerk. Terwijl China economisch razendsnel verandert, blijken die tradities nauwelijks van hun plaats te krijgen.

Zo is Andy’s voornaamste prioriteit het vinden van een vruchtbare lesbische vrouw, voor een schijnhuwelijk inclusief nageslacht. We volgen Andy tijdens zijn gesprekken met gegadigden, waarbij het vaak draait om de omgang met toekomstige schoonouders. Ook stadsmeisje Cherry heeft zo haar problemen, vooral met haar plattelandsfamilie die het idee van nageslacht niet kunnen loslaten. In beide gevallen heeft de familie minder moeite met de geaardheid van hun homoseksuele familielid dan met hun ongehuwde en kinderloze status.

Dit alles komt tot ons in een evenwichtige en genuanceerde film. In sfeervolle beelden wordt het contrast getoond tussen het moderne, kosmopolitische Shanghai en de achtergebleven gebieden op het platteland. Wanneer de hoofdrolspelers zwijgen, zorgt stemmige muziek voor momenten van overpeinzing. De rol van regisseuse en interviewster Luvara is bescheiden maar relevant. Zo begrijpen we pas goed Andy’s wanhoop, wanneer hij serieus een (grappig bedoeld) huwelijksaanzoek van Luvara overweegt.

Ondanks de veelomvattende titel, bericht ‘Inside the Chinese Closet’ over een select groepje homoseksuelen. Cherry en Andy zijn hoogopgeleide jongeren die een prettig anoniem leven leiden in de grote stad. De echte pijn zit vermoedelijk bij de lager opgeleiden homoseksuelen en bij hen die leven op het platteland. Voor hen zit er misschien niets anders op dan voor altijd in de kast te blijven, al dan niet getrouwd en met kind. Dat Luvara geen toegang had tot deze groep is niet verrassend, maar het zorgt ervoor dat deze prima documentaire minder schrijnt dan had gekund.

Henny Wouters