Interview Jan Bijvoet (El abrazo de la serpiente)

De film ‘El abrazo de la serpiente’ van de jonge regisseur Ciro Guerra – over een bijzondere ontmoeting tussen twee ontdekkingsreizigers en een sjamaan in de Colombiaanse Amazone – ging in Cannes in première en ontving overal lovende reacties. Het is de eerste Colombiaanse film die voor een Oscar genomineerd werd. Vanaf 31 maart draait hij in de Nederlandse bioscopen. Van een bericht op Facebook door een – voor hem op dat moment – onbekende regisseur, tot de een staande ovatie in Cannes en een bezoek aan de Oscaruitreiking afgelopen februari in Los Angeles: het gebeurde de Belgische acteur Jan Bijvoet. Zo geweldig als de film ‘El abrazo de la serpiente' is geworden, zo

Interview Marjoleine Boonstra (Kurai Kurai)

Binnen het Nederlandse filmlandschap neemt ‘Kurai Kurai’ een onconventionele plek in. Met het verhaal, de setting en de symboliek betreedt de film het domein van de wereldcinema. In haar atelier vertelt regisseur Marjolein Boonstra over de bijzondere totstandkoming van de film, de raakvlakken met haar werk als fotograaf en documentairemaker en over de krachtige symboliek van de kurai (tumbleweed). Het atelier van Boonstra vormt een waar museum van foto’s, rekwisieten en andere herinneringen aan het werk van de regisseur.

Interview Adrien Merigeau (Het lied van de zee ...

Op het KLIK! Animation Festival, in het EYE Filmmuseum te Amsterdam, beleefde op 4 november 2014 ‘Song of the Sea’, de tweede lange animatiefilm van de Ierse regisseur Tomm Moore, haar Nederlandse première. Moore’s vorige film ‘The Secret of Kells’ heeft een Oscarnominatie in de wacht gesleept en kort voor de vertoning van ‘Song of the Sea’ werd bekend dat ook deze film alvast de longlist voor de Oscars had behaald. Cinemagazine sprak kort voor aanvang van de première met de pas dertigjarige art director Adrien Merigeau, een energieke Fransman voor wie ‘Song of the Sea’ zijn eerste grote project was in deze rol.

Interview Guillaume Nicloux (The Kidnapping of Mic...Het filmische spel tussen feit en fictie is kort samengevat de essentie van 'The Kidnapping of Michel Houellebecq'. Regisseur Guillaume Nicloux weidt uit over de leugenachtige grens tussen de twee, de rol daarin van schrijver én hoofdpersoon Michel Houellebecq en vertelt over zijn eigen positie in de totstandkoming van de film. De naamgever van 'The Kidnapping of Michel Houellebecq' speelt volgens filmmaker Guillaume Nicloux geen primaire rol in de film. Die rol is toebedeeld aan Michel Thomas, de echte naam van de beroemde schrijver. Het verraadt meteen de dubbele bodem die Nicloux

Interview Ricky Rijneke (Silent Ones)

De in 1981 geboren Rotterdamse Ricky Rijneke maakte op diverse internationale filmfestivals indruk met haar speelfilmdebuut ‘Silent Ones’. In december 2014 gaat de prijswinnende film, na vertoningen op het IFFR in 2013, waar de film genomineerd was de Tiger Award competitie en het Nederlands Film Festival in 2014, draaien in diverse filmtheaters. Via Skype stelden we Ricky een aantal vragen. ‘Silent Ones’ is eigenlijk voortgekomen uit Ricky’s korte sprookjesachtige film ‘Wing, The Fish That Talked Back’, over een jong meisje dat fantasie met realiteit vermengt. Ricky: “Toen ik klaar was met die film, was ik eigenlijk nog niet klaar met het thema.

Interview Yesim Ustaoglu (Araf)

‘Araf’ is het Turkse woord voor ‘ergens tussenin’, het wachten op iets dat staat te gebeuren. Tijdens het internationale filmfestival World Cinema Amsterdam in augustus 2014 werd de film ‘Araf’ voor het eerst aan het Nederlandse publiek getoond. Terwijl filmmaakster Yesim Ustuoglu wachtte op de première die avond en de aansluitende Q&A, schoven wij bij haar aan tafel voor een gesprek. ‘Araf’ gaat over twee jongeren, van een jaar of achttien. Ze werken in een wegrestaurant, een letterlijk en figuurlijk tussenstation voor de jongvolwassenen. Het idee voor deze film kwam tot haar tijdens het filmen van Yesims vierde film, ‘Pandora’s Box’,

Interview Stefan Haupt (Sagrada – el misteri...

De bouw van de beroemde La Sagrada Familia in Barcelona, de belangrijkste toeristische trekpleister in Spanje, is een dankbaar onderwerp voor een documentaire. Dat vond ook de Zwitserse regisseur Stefan Haupt. In augustus 2014 komt in Nederland zijn documentaire ‘Sagrada - El misteri de la creació’ uit, een kleine twee jaar na de voltooiing van de film. In het Lloyd Hotel spraken we met de filmmaker, die in Nederland is voor een aantal Q&A’s. Het idee voor het maken van de documentaire over de basiliek, waarvan de bouw al in de negentiende eeuw aanving, ontstond bij Stefan Haupt gedurende een paar weken. “Ik was op tournee met een andere film, en bezocht op een gegeven moment

Interview David Wnendt (‘Vochtige streken...

David Wnendt is in Nederland voor de promotie van de controversiële film ‘Vochtige streken’ (‘Feuchtgebiete’, 2013), naar de bestseller van Charlotte Roche, een boek dat bij de verschijning ervan al even veel ophef veroorzaakte. De roman behandelt namelijk ‘choquerende’ zaken als vrouwelijke seksualiteit en het onnut van persoonlijke hygiëne, maar gaat in de kern over het verdriet van een jong meisje om de scheiding van haar ouders en haar manier om daar mee om te gaan. Wnendt laat zijn film voorafgaan door een quote uit een aan Bild ingezonden brief van een boze ‘lezer’: “Dit boek mag niet worden gelezen of verfilmd. Het leven heeft zoveel meer te bieden dan zulke walgelijke perversiteiten.

Interview Jim Taihuttu (Wolf)

De uit Venlo-afkomstige regisseur en scenarioschrijver Jim Taihuttu (32) is in korte tijd uitgegroeid tot een van de meest veelbelovende talenten op filmgebied van Nederland. Na het geslaagde speelfilmdebuut ‘Rabat’ is het nu tijd voor een andere kant van de samenleving in ‘Wolf’. De rauwe misdaadfilm geeft een portret van de harde criminaliteit en het hopeloze toekomstperspectief van de jongeren in Nederlandse achterstandsbuurten. Dat ‘Wolf’ en ‘Rabat’ niet volledig los van elkaar staan wordt duidelijk uit de vorming van het idee van de laatste film.

Interview Bruno Dumont (Camille Claudel 1915)

Bruno Dumont kun je kennen van films als ‘La vie de Jésus’ (1997), L’humanité’ (1999), Twentynine Palms’ (2003), ‘Flandres’ (2006), of recenter ‘Hadewijch’ (2009) en ‘Hors Satan’ (2011). Omarmd door het arthousepubliek voert de Franse scenarist/regisseur zijn eigen koers. Dat geldt ook voor het biografische ‘Camille Claudel 1915’ (2013), dat in september 2013 in de Nederlandse filmtheaters verschijnt. Dumonts films blijven altijd mysterieus en na een gesprek met de getalenteerde vijftiger kunnen we concluderen dat de maker van de eigenzinnige filmhuispareltjes dat ook blijft.

Interview Corinna Belz (‘Gerhard Richter ...

De Duitse documentairemaakster Corinna Belz woont in Keulen op twintig minuten afstand van Gerhard Richter en kende hem al persoonlijk vanwege haar korte documentaire over zijn werk voor de Keulse Dom (Richter maakte in 2007, het jaar waarin hij ereburger van de Duitse stad werd, een fantastisch eigentijds glas-in-loodraam). Ideale condities om de normaal gesproken liever niet in de belangstelling van de media staande kunstenaar te vragen voor een documentaire. Dat die er überhaupt kwam is nog steeds een bijzonder gevoel voor de filmmaakster. “Ik wist dat hij alle aanvragen voor iets soortgelijks afketste. Hij laat niemand toe in zijn studio, hij is gewoonweg niet beschikbaar.”

Interview Alex Pitstra (‘Die Welt’)

In februari 2013 speelde op het International Film Festival Rotterdam ‘Die Welt’, een semi-autobiografische film van Groningse regisseur Alex Pitstra. Cinemagazine was aanwezig bij een vertoning in Groningen, waar het festival een dépendance heeft. Na afloop sprak Pitstra over zijn zoektocht naar een Nederlandse distributeur, de moeilijkheden die hij ondervindt als zelfstandig filmmaker en zijn plannen voor de toekomst. Een half jaar later draait de film in een beperkte release in de Nederlandse filmhuizen en regent het 4-sterrenrecensies in de kwaliteitsdagbladen. Wat is er in het afgelopen half jaar gebeurd en hoe blikt Pitstra inmiddels vooruit?

Interview Dave Schram (‘Spijt!’)

Dave Schram is bekend als de man die de romans van Carry Slee op het witte doek bracht. En dat deed hij niet geheel onverdienstelijk. ‘Spijt’ is al weer de zesde verfilming van een van Carry Slees bestsellers en met het thema ‘pesten’ - dat al zo oud is als de weg naar Rome, maar tóch tegenwoordig actueler lijkt dan ooit - lijkt de filmmaker af te stevenen op misschien wel zijn grootste succes tot nu toe.

Interview Steven de Jong (‘Leve boerenliefde...

Steven de Jong is bekend van oer-Hollandse familiefilms als ‘De schippers van de Kameleon’ (2003) en het vervolg daarop (2005) en ‘De scheepsjongens van Bontekoe’ (2007). Hij liet de legendarische Elfstedentocht uit 1963 herleven in ‘De hel van ’63’ (2009) en maakte de ultieme paardenmeisjesfilm, ‘Penny’s Shadow’ (2011). Voor het scenario van ‘Leve boerenliefde’ (2013), een romantische komedie voor het hele gezin, raakte Steven geïnspireerd door het immens populaire tv-programma “Boer zoekt vrouw”, waarmee presentatrice Yvon Jaspers al weer zes seizoenen lang miljoenen kijkers aan de buis gekluisterd houdt.

Interview Alastair Fothergill (Chimpanzee)

Ter promotie van de gedramatiseerde natuurdocumentaire ‘Chimpanzee’ is Alastair Fothergill twee dagen neergestreken in Nederland. De regisseur, producent en documentairemaker heeft in de loop der jaren een meer dan indrukwekkend cv opgebouwd, waarop onder meer grote natuurtitels als ‘Planet Earth’, ‘Earth’, ‘African Cats’, ‘The Blue Planet’, ‘Frozen Planet’ en ‘Deep Blue’ prijken. Het decor voor ons interview kan niet veel toepasselijker zijn: met een beetje fantasie wanen we ons in de tropische kas van de Amsterdamse Hortus Botanicus toch een beetje in een weelderige miniatuurjungle.

Interview Alice Schmid (‘Die Kinder vom Napf’)

Ter promotie van haar nieuwste documentaire ‘Die Kinder vom Napf’ is Alice Schmid in Amsterdam. De documentairemaakster maakte vroeger al films over oorlogskinderen, over misbuik en andere heftige onderwerpen, maar nu heeft ze haar eigen stadje met de vrolijke jeugd gefilmd. Ik sprak haar in de lobby van het College hotel, op een koude dag in november, althans, Schmid vertelt dat het in Zwitserland warmer is! De zestig plusser heeft een dikke trui aan en een zwierige rok en haar haren zitten in een lange vlecht. ‘Die Kinder Vom Napf’ is een film die Schmid altijd al heeft willen maken. Het persoonlijke project gaat over het gebied waar ze vlakbij is opgegroeid en nu nog woont.