Koemba: de zebra die zijn strepen kwijt is – Khumba (2013)

Regie: Anthony Silverston | 85 minuten | animatie, avontuur, familie | Originele stemmencast: Jake T. Austin, Steve Buscemi, Loretta Devine, Laurence Fishburne, Richard E. Grant, Anika Noni Rose, AnnaSophia Robb, Catherine Tate, Liam Neeson, Charles Adler | Nederlandse stemmencast: Maikel Nieuwenhuis, Marijn Klaver, Marc Nochem, Frans Limburg, Simon Zwiers

‘Koemba: de zebra die zijn strepen kwijt is’ is het verhaal van de jonge zebra Koemba, een dier dat al vanaf zijn geboorte een buitenbeentje is omdat alleen het voorste deel van zijn lichaam is getooid met het voor zebra’s zo kenmerkende strepenpatroon. Al snel doen geruchten de ronde dat het aparte zebraveulen vervloekt is en blaam treft voor de verstikkende droogteperiode die het leefgebiedje van de zebra’s teistert. Als Koemba door een groot deel van de zebrakudde met de nodige argwaan wordt bekeken en zijn moeder komt te overlijden, verlaat het jonge dier zijn geboortegroep om op zoek te gaan naar een magische bron die hem volgens een oude legende aan zijn strepen kan helpen. Door het thuis van zijn familie te verlaten, komt Koemba terecht in het territorium van de bloeddorstige en aan een oog blinde luipaard Phango, een tiranniek en bloeddorstig sujet dat de andere dieren in de Karoo terroriseert. In zijn nieuwe leefgebied vindt Koemba uiteindelijk aansluiting bij een apart tweetal, de gnoe Mama V en de flamboyante doch onzekere struisvogel Bradley. Samen gaan ze op zoek naar de magische drinkpoel, onderweg stuitend op allerlei vreemde en opmerkelijke snuiters.

Visueel ziet ‘Koemba: de zebra die zijn strepen kwijt is’, een Zuid-Afrikaanse productie van de makers van ‘Zambezia’, er voor het overgrote deel verdomd fraai uit. De levendige animatiestijl brengt de kleurrijke en imposante natuur van de Karoo op oogstrelend mooie wijze tot leven. Het in werkelijkheid bestaande natuurgebied wordt met veel precisie en oog voor detail weergegeven en neemt zo de vorm aan van een wereld die fraaier en wonderlijker is dan menig filmisch fantasie-universum. Op dierengebied is vooral de vreeswekkende panter Phango, de schurk van dit animatiespektakel, een lust voor het oog. Met zijn gespierde lichaam, imposante tanden, grimmige blik en duistere stem vervult de roofkat zijn functie als angstaanjagende boef uitstekend. Verhaaltechnisch wint ‘Koemba’ niet de originaliteitsprijs en haakt de film vrij opzichtig aan bij een klassieker als ‘The Lion King’. Toch komen in ‘Koemba: de zebra die zijn strepen kwijt is’ ook impliciet en expliciet (ook voor kinderen) zeer herkenbare, eigenlijk typisch menselijke thema’s als vervreemding, groepsdwang, zelfverkozen isolatie en bekrompen bijgeloof aan bod. De omheinde waterpoel die de zebra’s voor zichzelf hebben gecreëerd en die ze absoluut niet met andere dorstige dieren willen delen doet toch een beetje denken aan een menselijke gated community. Het slechts halfgestreepte zebrajong Koemba is een klassiek buitenbeentje, terwijl bepaalde leden van zijn groep min of meer symbool staan voor het bijgeloof en de bekrompenheid die ook in de mensenwereld vaak wijdverbreid zijn.

Veel kinderen zullen deze thema’s natuurlijk niet direct herkennen, maar dat maakt ‘Koemba’ grotendeels goed met de aanwezigheid van veel leuke dierenfiguren (naast de zebra’s en de panter Phango komen ook onder meer een struisvogel met zang- en showambities, een heldhaftig konijn, een gestoord schaap en een muzikale sekte adelaarsaanbiddende knaagdieren voorbij) en een stevige dosis humor die meer op kindermaat is gesneden. Niet alle grappen zijn even geslaagd, een gegeven dat vermoedelijk ook te maken heeft met de kloof tussen de Engelse moedertaal van de film en de Nederlandse versie, maar er blijft zeker voor de jeugdige kijkers voldoende te genieten. Ook met de sympathieke hoofdboodschap die ‘Koemba: de zebra die zijn strepen kwijt is’ uitdraagt – namelijk dat het niet erg is om anders te zijn dan de massa – is natuurlijk helemaal niets mis. Misschien geen absolute instant classic, maar wel gewoon een leuke animatiefilm die het aankijken zeer zeker waard is.

Frank Heinen

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 25 juni 2014
DVD- en blu-ray-release: 29 oktober 2014