Loch Ness Terror – Beyond Loch Ness (2008)

Regie: Paul Ziller | 91 minuten | science fiction | Acteurs: Brian Krause, Niall Matter, Donnelly Rhodes, Don S. Davis, Carrie Genzel, Amber Borycki, Neil Denis, Sebastian Gacki, Paul McGillion, Serinda Swan, Sam Laird, David Lewis, Bart Anderson, Suzanne Ristic, Rob Morton, R. Nelson Brown

Een van de oudste en bekendste monsters is waarschijnlijk het monster van Loch Ness. Sinds 1933 duiken er geregeld verhalen op die het karakter van serieuze ooggetuigenverslagen lijken te hebben. Ook zijn er in de loop der jaren vele foto’s opgedoken waarop ‘Nessie’ te zien zou zijn. Het meeste fotomateriaal laat echter niet veel meer zien dan een vage schaduw en een rimpeling in het water. Sommige ‘bewijzen’ bleken achteraf zelfs ordinaire vervalsingen te zijn. Het meest roemruchte voorbeeld hiervan is de zogenaamde Surgeon’s Photograph. Deze foto, waarop een monster met een lange nek waarneembaar is, werd jarenlang gezien als een bewijs voor het bestaan van Nessie. Uiteindelijk bleek het om een geslaagde grap te gaan. Chris Spurling, een van de bedenkers van deze stunt, bekende op zijn sterfbed dat het monster op de foto slechts een aan een speelgoedduikboot bevestigd model van klei was. Ook in de Verenigde Staten zijn in de loop der jaren verschillende verhalen over mysterieuze meermonsters opgedoken die veel weg hebben van de legende rondom Loch Ness. Opvallend genoeg heeft de filmwereld zich nooit massaal op deze thematiek gestort. De meeste producties die zich bezighouden met Nessie zijn documentaires of zeer obscure B-films die alleen bij zeer ingewijde filmgoeroes bekend zullen zijn.

Waarschijnlijk zijn ‘Loch Ness’ met Ted Danson en het mooie en soms vertederende epos ‘The Water Horse: Legend of the Deep’ nog de bekendste films over het monster van Loch Ness. ‘Loch Ness Terror’ is een poging om de regelmatig opduikende verhalen over meercreaturen te vertalen naar een aansprekende monsterfilm. De makers slagen hier echter maar ten dele in. De film begint met een scène bij Loch Ness. We zien een paar wetenschappers die aldaar onderzoek doen naar het legendarische wezen. De expeditie eindigt echter in een bloedbad. Alleen James Murphy, de zoon van een van de wetenschappers, weet het avontuur te overleven en is vastbesloten om wraak te nemen op Nessie. Vervolgens wordt het verhaal verplaatst naar een klein plaatsje gelegen aan het Bovenmeer (Lake Superior), het meest uitgestrekte van de Amerikaanse Grote Meren en qua oppervlakte het grootste zoetwatermeer ter wereld. Het zal de kijker niet verbazen dat het dorp Pike Island binnen de kortste keren ook geteisterd wordt door een angstaanjagend wezen dat een spoor van verminkte lijken achterlaat. James Murphy, inmiddels een ruige cryptozoöloog, heeft het vermoeden dat dit het werk van Nessie is en besluit naar Pike Island af te reizen om zo definitief af te rekenen met het wezen dat verantwoordelijk was voor de dood van zijn vader.

Een goede film is ‘Loch Ness Terror’ uiteindelijk niet geworden. Dit ligt niet eens zozeer aan de budgettaire beperkingen waarmee deze productie ongetwijfeld te maken zal hebben gehad, want de monsters zien er bij vlagen best aardig uit. Het probleem zit hem meer in het feit dat de film op het gebied van spanning en mysterie nogal wat te wensen overlaat. Zo verschijnt Nessie al gedurende een van de eerste scènes in vol ornaat in beeld. Sinds ‘Jaws’ moet het toch duidelijk zijn dat een dergelijke film (zeker als je niet beschikt over een groot budget) veel meer gebaat is bij een rustige opbouw en een cameravoering die gebruik maakt van korte flitsen, waardoor de kijker slechts glimpen van het wezen in kwestie opvangt. Voor biologisch of paleontologisch goed onderlegde mensen zal deze prent bovendien nogal wat storende feitelijkheden bevatten. In de film is Nessie een Plesiosaurus, een theorie die in het echt ook geopperd is door bepaalde wetenschappers. Uit fossiel bewijsmateriaal blijkt echter dat deze reptielen aan het water gebonden waren en zwempoten hadden, terwijl Nessie en haar jongen in deze film ook regelmatig vrolijk door het bos banjeren.

Storender is echter de suggestie die gewekt wordt dat het dier in kwestie helemaal van Loch Ness (waar deze diersoorten schijnbaar al miljoenen jaren met succes geleefd hebben) de lange en schier onmogelijke reis naar het Bovenmeer heeft gemaakt. Een zeer onlogische en vergezochte plotwending. Voor liefhebbers van bloederige horror heeft ‘Loch Ness Terror’ wel het nodige te bieden, want echt zachtzinnig gaan Nessie en haar kroost op hun zoektocht naar voedsel niet te werk. Een hoogvlieger, die je anderhalf uur aan de buis kluistert, is ‘Loch Ness Terror’ dus zeker niet. Daarvoor is de film niet spannend, boeiend of eng genoeg. Als je een goedkope monsterfilm wel weet te pruimen, kan deze prent misschien nog een aardig middel zijn om de tijd te doden op een verloren en regenachtige middag.

Frank Heinen