Mongol: The Untold Story of Genghis Khan (2007)

Regie: Sergey Bodrov | 126 minuten | drama, geschiedenis | Acteurs: Aliya, Tegen Ao, Tadanobu Asano, Ying Bai, Khulan Chuluun, Bao Di, Bayertsetseg Erdenebat, Deng Ba Te Er, You Er, Sai Xing Ga, Ba Yin Qi Qi Ge, Ba De Rong Gui, Sun Ben Hon, Zhang Jiong, Amadu Mamadakov, Odnyam Odsuren, He Qi, Li Jia Qi, Bu Ren, Su Ya La Su Rong, Ba Sen, Honglei Sun, Ba Te, Ba Ti, Ba Tu, Ji Ri Mu Tu, Tunga, Amarbold Tuvshinbayar

De internationale coproductie ‘Mongol’ gaat over de opkomst van de jonge veldheer Temüjin. Deze veldheer, later bekend als Dzjengis Khan, verenigde alle Mongoolse stammen en onderwierp een groot deel van Europa. Omdat stille diplomatie niet echt aan Dzjengis Khan was besteed, is hij de geschiedenis ingegaan als een meedogenloos en bloeddorstig tiran.

De historische spektakelfilm ‘Mongol’, gebaseerd op authentiek bronnenmateriaal, probeert de naam van Khan enigszins te zuiveren. Hiervoor gebruikt de film een middel dat even beproefd is als dubieus. De jonge Temüjin wordt hier neergezet als een humanist avant la lettre, die zowel manschappen als tegenstanders streng maar menselijk behandelt. Ook in de keuze van zijn vrouw is Temüjin zijn tijd ver vooruit. In plaats van naar de wijze raad van vader Khan te luisteren (bij de selectie van een vrouw kijk je vooral naar een paar sterke benen) kiest Temüjin zijn bruid omwille van haar karakter. Het spreekt vanzelf dat die echtgenote dan weer feministische trekjes vertoont, en dat in een tijd dat vrouwen nog vaak met lasso’s werden gevangen.

Niet alleen ontbreekt het deze karakters aan geloofwaardigheid maar vooral ook aan diepgang.

De suggestie dat Temüjin over bovennatuurlijke krachten beschikte, verergert de boel alleen maar. Het enig interessante karakter is Temüjins wapenbroeder Jamukha, een gecompliceerd en verontrustend personage dat geweldig wordt vertolkt door de Chinese acteur Honglei Sun. Het Japanse acteerkanon Tadanobu Asanao doet het naar behoren als Temüjin, al is er aan zijn rol veel minder eer te behalen.

Ondanks het gebrek aan biografische geloofwaardigheid en diepgang, is ‘Mongol’ bepaald geen mislukking. Te danken is dat aan de schitterende fotografie. De Mongoolse vlakten, wouden en stadjes zien er allemaal even prachtig uit, en zijn met veel oog voor detail en in betoverende kleuren in beeld gebracht. De registratie van de bloederige veldslagen neigt soms naar mooifilmerij, maar dat maakt het spektakel er niet minder om. Al even luidruchtig is de score, een redelijk geslaagde combinatie van Aziatische folklore en westerse moderne muziek.

De prachtige beelden en het oorlogsspektakel zorgen ervoor dat de twee uur die ‘Mongol’ duurt in een vloek en een zucht voorbijgaan. Die kwaliteiten verklaren meteen de Oscarnominatie voor beste buitenlandse film. Niet onverdiend, want terwijl ‘Mongol’ als biografie nooit overtuigt, voldoet hij als avonturenfilm op alle fronten.

Henny Wouters

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 14 augustus 2008