Outlaw (2007)

Regie: Nick Love | 103 minuten | actie, misdaad | Acteurs: Sean Bean, Danny Dyer, Lennie James, Rupert Friend, Sean Harris, Bob Hoskins, Allan Aldred, Matthew Badham, Sally Bretton, Amelda Brown, Ian Calver, Michael Culkin, Jonathan Davies, Evelyn Duah, Hannah Duncan, Kristyleigh Edwards, Alexander Ellery, Jack Ellis, Stephen Humby, Sean Hurley, Tristan Jewitt, Dave Legeno, Olivia Lumley, Jason Maza, Paul McNeilly, Ben Morris, Anita Murphy-O’Reilly, Andy Parfitt, Igor Smiljevic, John Standing, Kevin Wickenden, Paula Wilcox, Dom Young

Als je altijd maar de slechterik moet portretteren, dan moet dat op den duur toch een keertje gaan vervelen zou je denken. Volgens Sean Bean is niets minder waar. “Ik snap niets van acteurs die een rol hebben gespeeld en dan zeggen ‘Nu ga ik een tegenovergestelde rol zoeken om te laten zien hoe breed mijn acteertalent is.’ Waarom zou je? Doe wat je wil doen. Ik ben gek op schurken, die zitten psychologisch interessant in elkaar,” zei de acteur jaren geleden eens in een interview. Personages die goed zijn uitgewerkt zijn bovendien vaak niet echt in een hokje te stoppen, ook al doen ze hoofdzakelijk nare dingen. Vaak worstelen ze met hun gevoelens. Aan de ene kant willen ze macht, aan de andere kant streven ze ernaar om goed te doen. En dat wil nog wel eens botsen. Ook Beans personage in ‘Outlaw’ (2007) is een keiharde vent, die het geweld niet schuwt. Hij wordt echter gedreven door een opmerkelijke zucht naar gerechtigheid, waardoor het voor de kijker lastig wordt om zijn daden – hoe gewelddadig ze ook zijn – resoluut af te keuren.

In ‘Outlaw’ speelt Sean Bean Danny Bryant, een veteraan uit het leger die net terug is uit Irak. Eenmaal terug in Londen blijkt het er daar net zo gewelddadig aan toe te gaan als in de oorlogsgebieden. Mensen worden zonder reden in elkaar geschopt op straat, bedreigingen zijn aan de orde van de dag en politiemensen en criminelen spelen onder één hoedje. Danny kan het niet langer aanzien en besluit enkele slachtoffers van geweldsdelicten om zich heen te verzamelen om wraak te nemen. Onder hen is openbaar aanklager Cedric Munroe (Lennie James), die het slachtoffer is van terreurdaden omdat hij probeert een zware crimineel te laten veroordelen. Zijn zwangere vrouw wordt op brute wijze aangevallen en vermoord. Gene Dekker (Danny Dyer) en Sandy Mardell (Rupert Friend) zijn zonder pardon in elkaar geslagen op straat. Samen met Bryant en beveiligingsman Simon Hillier (Sean Harris) besluiten ze het recht in eigen hand te nemen en evenwicht te herstellen tussen goed en kwaad, recht en onrecht. Daarbij worden ze geholpen door de doorgewinterde politieman Lewis (Bob Hoskins), die zijn hele carrière volgens de regels heeft gewerkt maar er niets mee bereikt heeft. Met bruut geweld nemen de mannen van Bryant wraak op het tuig dat te lang ongestraft is gebleven. Maar wie bepaalt of Bryant en zijn mannen te ver gaan?

Regisseur Nick Love heeft een niche gevonden in de wereld van de Britse misdaadfilm. Geweld speelt daarbij een cruciale rol. Waren het in ‘The Football Factory’ (2004) nog de Engelse hooligans die onder de loep werden genomen, in ‘Outlaw’ draait het om het geweld op straat en in het criminele milieu. Wanneer onschuldige mensen het slachtoffer worden van bruut geweld is het aanlokkelijk om vervolgens eigen rechter te spelen. Kwaad met kwaad vergelden dus. Een interessant uitgangspunt voor een film, omdat iedereen die wel eens slachtoffer is geworden van geweld zich heel goed voor kan stellen dat iemand het heft in eigen hand wil nemen. Er is echter nog wel een verschil tussen erover nadenken en het kunnen begrijpen én het daadwerkelijk dóen. Love, die tevens het script schreef voor de film, is met dat uitgangspunt aan de slag gegaan. De uitwerking is helaas niet helemaal geslaagd. Love schetst een wel héél grimmig beeld van Londen. Er gebeurt natuurlijk wel eens wat, maar in deze film lijkt het net alsof op iedere hoek van de straat een bende opgeschoten jongeren zit die iedereen die langs loopt in elkaar dreigt te slaan. De film komt bij vlagen ook erg onsamenhangend over en het onvaste camerawerk dat aan ‘Fight Club’ (1999) doet denken is wat pretentieus.

De acteurs geven de film absoluut iets extra’s. Met mensen als Sean Bean, Bob Hoskins en Danny Dyer in de gelederen mag je dat eigenlijk ook wel verwachten. Bean (‘The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring’, 2001) is ondoorgrondelijk als Bryant, die van de ene hel (de oorlog in Irak) terechtkomt in de andere (de straten van Londen). Hoskins, die in 1980 de hoofdrol speelde in de legendarische Britse misdaadfilm ‘The Long Good Friday’, heeft jammer genoeg een kleine rol maar weet daar wel het beste van te maken. Dyer speelde in de horrorkomedie ‘Severance’ (2006) nog de buitengewoon irritante Steve, maar bewijst in deze film dat hij echt kan acteren. Dit drietal wordt terzijde gestaan door Lennie James (‘Snatch’, 2000) – die overigens sprekend lijkt op Don Cheadle – Rupert Friend (‘Pride and Prejudice’, 2005) en Sean Harris (Ian Curtis in ’24 Hour Party People’, 2002). Vooral die laatste twee voegen weinig toe en dat is jammer, omdat de cast verder prima zijn best doet. Het is overigens een verademing een Britse misdaadfilm te zien zónder Vinnie Jones!

Wie gruwelt van geweld kan ‘Outlaw’ beter links laten liggen. Dit is echter wel een film die onder die laag geweld iets meer te bieden heeft. Je moet er alleen wel even doorheen prikken. Het is jammer dat regisseur Nick Love niet helemaal het onderste uit de kan weet te halen. Daarvoor is het verhaal iets te onsamenhangend en zijn er teveel plotgaten. Gelukkig is het acteerwerk redelijk tot goed, waardoor deze film prima uit te kijken is. Wie houdt van het eerdere werk van Nick Love of films als ‘Snatch’ (2000) en ‘Hooligans’ (2005) tot zijn favorieten schaart zal zich best kunnen vermaken met ‘Outlaw’.

Patricia Smagge