Pakistan Zindabad (2007)

Regie: Pascale Lamche | 104 minuten | documentaire

In ‘Pakistan Zindabad’ wordt de geschiedenis van Pakistan grondig uit de doeken gedaan. Pascale Lamche heeft een objectieve film gemaakt over een land dat vooralsnog geen kans heeft gezien om zichzelf politiek te ontwikkelen. Op 14 augustus 1947 ontstond Pakistan. Het voormalige Britse rijk India bezat een aantal islamitische provincies. Het was al snel duidelijk dat, na de aangekondigde onafhankelijkheid, deze staten geen onderdeel konden uitmaken het hindoeïstische India. Er kwam een Oost- en een West-Pakistan, een paar duizend kilometer uit elkaar. Deze relatie bleek onbestuurbaar en West Pakistan riep het land uit tot het onafhankelijke Bangladesh.

Pakistan werd vanaf de onafhankelijkheid geregeerd door Mohammed Al Jinnah maar deze overleed al in 1948. Pakistan bleef verward achter terwijl het ook nog eens in zijn eerste van de drie oorlogen tegen Kashmir vocht. De provincie Kashmir ligt op de grens van Pakistan en India. Het heeft een moslim bevolking maar indertijd een Hindoestaanse Maharadja die geholpen werd door het Indiase leger. In Pakistaan ontstond een machtsvacuüm en in 1958 greep de eerste dictator de macht, Ayub Khan.

De film gaat stap voor stap de hele geschiedenis door. Met archief- en sfeerbeelden krijgt de kijker een compleet verhaal voorgeschoteld van een land dat al zestig jaar worstelt om te zijn. De dubieuze intieme relatie met de Verenigde Staten, die liever een islamitische staat ziet radicaliseren dan een communistisch bondgenoot van de Sovjet Unie, wordt verduidelijkt. Momenteel is Pakistan natuurlijk helemaal van belang voor de VS. Het is immers het buurland van Afghanistan waar de radicale islamitische Taliban de macht wil hebben.

De komst en het vertrek van Pakistaanse leiders wordt op een boeiende manier verteld. Maar politiek is complex en keuzes soms onbegrijpelijk, zo ook in Pakistan. Een van de tragedies die we zien is die van de familie Bhutto. Waar vader Bhutto jarenlang de macht heeft om uiteindelijk vermoord te worden, zo gebeurt dat ook met zijn kinderen. Zoon Bhutto zou zelfs vermoord zijn op bevel van Bhenazir, zijn zus. Dit is nooit bewezen en in de film door Bhenazir zelf ontkend. Bhenazir Bhutto is op haar beurt, enige tijd na dit interview, op 27 december 2007 bij een zelfmoordaanslag om het leven gekomen. Het zal nog lang onrustig zijn in Pakistan.

Miranda van der Hoek