Jan13

Demolition (2015)

Onze interesse in verwachte films wordt over het algemeen eerder gewekt door de cast & crew dan het onderwerp. Dit blijkt uit ervaring vaak een goede graadmeter. Uitzonderingen zijn doorgaans films die zijn overladen met sterren – we noemen geen namen,

Jan05

Brooklyn (2015)

Vanuit de Verenigde Staten bereiken ons al maanden goede berichten over 'Brooklyn', een zogenoemd time piece over de immigratie-ervaring van een Ierse jonge vrouw (Saoirse Ronan), die middels de liefde verscheurd wordt tussen twee landen. 'Brooklyn' speelt in het gelijknamige, New Yorkse stadsdeel, is gebaseerd op een scenario van de Britse auteur Nick Hornby naar een roman van Colm Toíbín en ging in première op Sundance 2015. Vooral de acteerprestatie van Ronan (onder andere 'Atonement') kon de goedkeuring van het filmjournaille over de plas wegdragen. Ronan is inmiddels 21, maar heeft nog steeds een jeugdige uitstraling en ogen als edelstenen.

Jan02

The Divergent Series: Allegiant (2016)

In de filmindustrie draait het niet alleen om het spel, maar ook om de knikkers. Neem ‘Divergent’. Door de critici wordt de young adult-reeks vaak gezien als het mindere zusje van ‘The Hunger Games’, maar daar heeft de doelgroep geen boodschap aan. ‘Divergent’ bracht 288 miljoen dollar in het laatje, het vervolg ‘Insurgent’ 297 miljoen, tegen een budget van respectievelijk 85 en 110 miljoen dollar. Dat zijn bedragen waar producenten blij van worden. En laten we wel wezen, de fans hebben best iets om van te houden. ‘Divergent’ heeft een innemende cast, een hoge productiewaarde en actiescènes die er steevast gelikt uitzien.

Dec21

Finding Dory (2016)

December 2003, ergens in de vroege middag. In de grote zaal van Tuschinski wacht een honderdtal filmliefhebbers, waaronder deze previewer, op de nieuwste animatiefilm van Pixar. Iets met een verdwaalde vis. Dan dooft het licht en een nooit geziene wereld komt tot leven. Een prachtige onderwaterwereld, bevolkt met grappige onderwaterwezens in allerlei kleuren en vormen. Deze eerste beelden van ‘Finding Nemo’, want over die film gaat het, herinnert ons waarom we ooit filmliefhebber zijn geworden. Om die paar momenten van pure magie.

Dec14

Snowden (2016)

Mocht er ooit een filmprijs komen voor consistentie, dan gooit Oliver Stone vast hoge ogen. De Amerikaan maakt sinds mensenheugenis politieke spierballenfilms, met als hoofdpersonages de groten en iets minder groten der aarde. Nixon, JFK, George W. Bush

Okt04

By the Sea (2015)

Jaja, daar is ie dan. De langverwachte nieuwe film met ‘Brangelina’. Tien jaar nadat Angelina Jolie en Brad Pitt het charmante spionnenkoppel Mr. & Mrs. Smith vormden, bevechten ze elkaar opnieuw op het witte doek. Dit keer zonder pistolen en boobytraps, maar in een serieuze film over een relatiecrisis. Oei! Er zijn natuurlijk veel voorbeelden van filmsterren die zowel in het echt als in een film een stelletje vormen. Maar meestal is dat in relatief luchtige romantische komedie of een thriller waarin de relatie van onderschikt belang is. Denk aan Reese Witherspoon en Ryan Phillippe (‘Cruel Intentions’)