Rachel Getting Married (2008)

Regie: Jonathan Demme | 114 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Anne Hathaway, Rosemarie DeWitt, Mather Zickel, Bill Irwin, Anna Deavere Smith, Anisa George, Tunde Adebimpe, Debra Winger, Jerome Le Page, Beau Sia, Dorian Missick, Kyrah Julian, Carol Jean Lewis, Herreast Harrison, Gonzales Joseph, Paul Lazar, Donald Harrison Jr., Fab 5 Freddy, Robert W. Castle, Tareq Abboushi, Johnny Farraj, Gaida Hinnawi, Dimitrios Mikelis, Big Jim Wheeler, Amir El Saffar, Jimmy Joe Roche, Christy Pusz, Molly Hickok

Wie bij de titel ‘Rachel Getting Married’ denkt aan een fijne romantische komedie om eens lekker bij weg te zwijmelen, komt bedrogen uit. Integendeel: de film is een schrijnend en indrukwekkend familiedrama dat zich afspeelt rond de titulaire bruiloft. Ook is Rachel (Rosemarie DeWitt) niet de hoofdpersoon, dat is haar zus Kym (Anne Hathaway). Zij mag een weekendje uit de afkickkliniek waar ze verblijft om bij de bruiloft van Rachel aanwezig te kunnen zijn.

Hathaway heeft een fenomenale hoofdrol, die haar terecht een Oscarnominatie opleverde. Als de labiele Kym zet ze de beste rol uit haar carrière tot dusver neer. Haar Kym is een volledig uitgewerkt personage, met veel gevoel voor nuance en zowel sympathieke als minder sympathieke karaktertrekken, maar altijd geloofwaardig. Helaas zie je in Hollywood al te vaak de clichématige vuilspuitend-hoofdpersoon-met-een-gouden-hart opduiken, maar door haar indrukwekkende acteerprestatie is Kym zo veel meer dan dat.

Maar Hathaway is niet de enige wiens acteerprestaties indruk maken. Ook de overige acteurs die haar directe familieleden spelen, laten zich niet onbetuigd. Bill Irwin speelt de zorgzame en bezorgde vader Paul, die een innerlijke strijd voert over zijn liefde voor Kym en de grootste tragedie van zijn leven. Paul is nu getrouwd met Carol (Anna Deavere Smith), maar de moeder van Rachel en Kym is Abby (Debra Winger). Smith en Winger spelen twee tegenpolen en doen dat doeltreffend. Smith is als stiefmoeder, druk bezig op de achtergrond, maar zich realiserend dat haar taak binnen het gezin dit vereist. Winger daarentegen heeft zich als Abby emotioneel volledig van haar dochters afgesloten en dat levert pijnlijke situaties op. DeWitt is een Rachel die – begrijpelijk – wat egoïstisch overkomt. Het is haar bruiloft en zodra Kym binnenkomt, gaat er veel (negatieve) aandacht naar haar toe. Als disfunctioneel gezinsportret levert het intense scènes op, die schuren langs de ziel.

Het scherpe scenario, van de hand van de debuterende Jenny Lumet (dochter van regisseur Sidney) is ondanks het vaker vertoonde thema verfrissend en zet de karakters treffend en pakkend neer. Regisseur Jonathan Demme zit zijn acteurs dicht op de huid, met handheld camera’s en grofkorrelige close-up shots. Hierdoor worden niet alleen de grote Bambi-ogen van Hathaway op onverwachte momenten vastgelegd, maar krijgt de kijker het gevoel zelf onderdeel uit te maken van de huwelijksvoorbereidingen. En dat is precies de bedoeling.

De film wekt sterk het gevoel op dat de kijker zelf een gast is bij Rachels bruiloft, die door de kamers loopt, niet precies weet hoe de onderlinge verhoudingen liggen en telkens opnieuw de pijn en de vreugde van de familie tegenkomt. De zwarte schoonfamilie komt daarentegen nauwelijks aan bod, hoewel hun kijk op de gebeurtenissen op zich ook nog wel interessant zou kunnen zijn geweest. Zo blijft de rol van de bruidegom Sidney (zanger Tunde Adebimpe) jammer genoeg onderbelicht.

Demme heeft zijn cast verder gevuld met allerlei bekende en minder bekende artiesten, die de multiculturele bruiloft muzikaal omlijsten. De enige muziek die in de film te horen is, wordt “live” gemaakt door de acteurs en varieert van folk tot rap tot wereldmuziek. De interessante combinatie van stijlen, gekoppeld aan het Indiase thema van de bruiloft, wordt wel iets te ver doorgevoerd en sommige muzikale segmenten duren te lang. Hetzelfde geldt voor sommige speeches. Maar dat is op een echte bruiloft soms ook zo. De film geeft als slice of life een psychologisch sterk doorkijkje in de verwoestende effecten die drugs kan hebben op een gezinsleven, zonder van Kym een slachtoffer of dader te maken. Hiermee is ‘Rachel Getting Married’ een integer en verbluffend drama geworden, dat stof tot nadenken biedt en niet zomaar uit de gedachten gezet kan worden.

Hans Geurts

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 26 februari 2009