Stranger in Paradise...

“Lijdensweg, vooruitgang, vacuüm tussen hemel en hel.” Dit lijken de enige drie opties te zijn voor de vluchtelingen die naar Europa komen, in ieder geval volgens de maker van ‘Stranger in Paradise’, Guido Hendrikx. In de proloog, waarin de kijker met behulp van

Kampioenen van Amsterdam (2016)

Patrick Kluivert, Dennis Bergkamp, Edgar Davids en Bryan Roy deden er ooit ook aan mee: het Amsterdam Straatvoetbal Kampioenschap. Minstens 150 teams, bestaande uit jongens of meisjes van 10, 11 of 12 jaar en aangeleverd door basisscholen door heel Amsterdam, strijden om de prestigieuze titel. In 2015 beleefde het kampioenschap, georganiseerd door De Telegraaf, al weer haar veertigste editie. Reden te meer voor filmmakers Denise Janzée, Marjolijn Heijnen en Xander de Boer om een aantal deelnemers te gaan volgen in hun weg naar de finale op De Dam. Vijf jongens, uit uiteenlopende Amsterdamse wijken, staan centraal in ‘Kampioenen van Amsterdam’: Justin Sitek, Gian Luis Ferrari, Jascha van Ettekoven, Noah Shukrula en Andrei Gheratia.

Neruda (2016)

Het is 1948. In Chili wordt de tot senator voor de communistische partij verkozen dichter en diplomaat Pablo Neruda (echte naam Neftalí Ricardo Reyes) opgejaagd door de rechtse regering van president Gabriel González Videla. González – die in 1946 met steun van de

The Salesman –...

In het werk van de Iraanse regisseur Asghar Farhadi is elke keuze en handeling noodlottig. In zijn met een Oscar bekroonde 'A Separation' (2011) heeft de vechtscheiding van de twee hoofdpersonages verstrekkende gevolgen voor de zwangerschap van hun schoonmaakster.

Julius in Winterland – Den magiske juleæske ...

Op het besneeuwde Deense platteland staat een klein weeshuis. Daar leeft de jonge Julius, samen met zo’n acht kinderen en de vriendelijke oude begeleider Alfred. Verder woont er niemand in de wijde omgeving. Zoals ieder kind is Julius dol op kerstmis, hij heeft zelfs een doos met kerstspullen, zoals een engel en een varken van marsepein (met een hap uit zijn bil). Die doos heeft magische krachten, want op een dag slokt de doos Julius op, waarna die terechtkomt in een wonderlijke winterwereld. Daar zijn alle figuurtjes uit zijn doos tot leven gekomen. Die vertellen hem dat de Kerstman al een tijdje wordt vermist en dat de macht in Winterland is overgenomen door de enge Krampus. Die wil het kerstfeest verpesten.