Rivers of the Sun (2006)

Regie: Satoshi Okabe | 88 minuten | documentaire

‘Rivers of the Sun’ neemt men mee naar de wondere wereld van Amazonia. Het is deel 3 van de natuurserie ‘Equator, het leven rond de evenaar’, geselecteerd door het Omniversum en het Wereld Natuur Fonds. De Amazone is een indrukwekkend gebied door zowel haar flora als fauna. De focus is hier op het regenseizoen, wanneer er na de droogte een nieuwe wereld ontstaat.

Haarscherpe beelden zijn het resultaat van opnames met de meest geavanceerde high definition camera’s. Het is alsof je er als kijker zelf bij bent. Diersoorten waar je misschien nog nooit van gehoord hebt komen voorbij. Zoals de oeroude pirarucu, een drie meter lange roofvis die zuurstof uit de lucht kan halen. Of lamantijnen (beter bekend als zeekoeien), deze grappige herbivoren zijn familie van de olifanten. Reuzenotters, ook wel rivierwolven genoemd, jagen er naar hartenlust. Arowana’s (ook wel waterapen genoemd) springen hoog uit het water om nietsvermoedende insecten te happen. Daarnaast zijn er tambaqui, piranha’s, discusvissen, engelvissen, bijlzalmen, spatzalmen, kardinaaltetra, pijlstaartroggen, meervallen enzovoort. Boven het water groeien watersla en reuzenlelies. De enorme lelies creëren een uitgestrekt groen landschap met cirkelvormige ‘zwembadjes’. Alles daar staat op het menu van iets anders. Voor de meeste dieren is het aanpassen en overleven of wegwezen.

De stem van de schrijver Peter Hayden introduceert elk dier en zijn overlevingsstrategieën. Soms worden er special effects gebruikt om iets uit te leggen. Hoe de Amazone is ontstaan, hoe de bomen niet verdrinken enzovoort. Maar het is voornamelijk ‘echt’ beeldmateriaal. De dieren en hun gedrag zijn ‘up close and personal’ gefilmd. Zo zie je een luiaard grappig zwemmen en spatzalmen hun eieren zorgvuldig beschermen. Voor sommigen is het misschien teleurstellend om geen jaguars, apen of anaconda’s te zien. Maar de meeste zoogdieren en reptielen zoeken elders hun heil wanneer het gebied onderstroomt. Hier had wel iets meer aandacht aan kunnen worden besteed. Ook jammer dat er maar een enkele kaaiman in zit en dat de geboorte van het zeekalfje niet wordt getoond. Er zit een enkele herhaling in, de pirarucu en de lamantijn komen een paar keer terug in het verhaal.

Desondanks blijft deze documentaire over het grootse rivierensysteem ter aarde boeiend. Er bevindt zich de helft van alle bekende levensvormen in de wereld. Deze worden direct of indirect gevoed door de equatoriale zon. Vandaar ook de titel ‘Rivers of the Sun’. De film won terecht een aantal internationale prijzen. Het brengt de schoonheid en wreedheid van Amazonia op een prachtige wijze in beeld. Iedere kijker met ook maar een klein beetje belangstelling voor de natuur zal er gefascineerd door raken.

Sarita Koendjbiharie