Sinbad: Legend of the Seven Seas – Sinbad: De held van de zeven zeeën (2003)

Regie: Patrick Gilmore, Tim Johnson | 90 minuten | animatie, avontuur, familie, fantasie | Originele stemmencast: Brad Pitt, Catherine Zeta-Jones, Michelle Pfeiffer, Joseph Fiennes, Dennis Haysbert, Timothy West, Adriano Giannini, Raman Hui, Chung Chan, Jim Cummings, Conrad Vernon, Andrew Birch, Chris Miller

Het personage Sinbad spreekt al eeuwen tot de verbeelding: oorspronkelijk kwam de stoere zeebonk voor het eerst voor in de verhalen van Duizendeneen nacht. De getalenteerde scriptschrijver John Logan, bekend van onder andere ‘Any Given Sunday’ (1999), ‘Gladiator’ (2000), ‘The Aviator’ (2004) en ‘Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street’ (2007), verwerkte het personage in een spannende avonturenfilm geschikt voor bijna de hele familie. Hij propte het scenario boordevol zeemonsters, ruige zeehelden, een onverslaanbaar lijkende Godin, een driehoeksverhouding en een grappig hondje. ‘Sinbad: Legend of the Seven Seas’ is een visueel spektakel, waarbij de ene na de andere actiescène op de kijker af wordt gevuurd, met nauwelijks een moment van rust. De animaties zijn zowel traditioneel 2D als digitaal 3D en dat zorgt soms voor een aparte gewaarwording: vooral in de eerste scène waarin platte tekenfilmfiguren het op moeten nemen tegen een driedimensionaal monster. Misschien is het wel als statement bedoeld dat de met de hand getekende figuren winnen…

Wanneer prins Proteus (stem van Joseph Fiennes) na lange tijd zijn jeugdvriend Sinbad (ingesproken door Brad Pitt) terugziet, is het even of ze al die jaren niet gescheiden zijn geweest, maar Sinbad blijkt het eenmaal ingeslagen pad toch te volgen. Proteus is jaren geleden uitgehuwelijkt aan de mooie Marina (Catherine Zeta-Jones), maar grootmoedig als hij is, wil hij alleen met haar trouwen als ze zelf ook wil. Echter, voor hij zijn aanzoek kan afmaken, wordt het Boek van de Vrede, dat zojuist door Proteus naar zijn vader, Koning Dymas, in Syracuse is gebracht, gestolen. Brein achter deze brutale roof is Eris, de godin van de Chaos, die met Sinbad een deal heeft gesloten, maar welke Sinbad niet nakomt. Als wraak zorgt Eris ervoor dat iedereen Sinbad verdenkt. Vlak voor hij ter dood veroordeeld wordt, komt Proteus met een voorstel: omdat hij in de onschuld van zijn vriend gelooft, biedt hij aan in zijn plaats terechtgesteld te worden, zodat Sinbad de kans heeft om het boek terug te stelen van Eris. Als hij binnen tien dagen terugkeert met het boek, wordt zowel zijn leven als dat van Proteus gespaard. Het gerechtshof stemt toe, Proteus wordt – onder protest van zijn vader – gevangengenomen en Sinbad wordt vrijgelaten. Het lijkt er even op dat Sinbad het in hem gestelde vertrouwen gaat beschamen, maar dan heeft hij nog geen rekening gehouden met de vastberaden Marina…

‘Sinbad: The Legend of the Seven Seas’ is een sprankelende film, die uit zijn voegen barst van kleuren, visuele vondsten en non-stop actie. Er zitten veel scènes in om je vingers bij af te likken; de stad Syracuse is fantastisch vormgegeven, de spannende sequentie waarbij de gehele bemanning van het schip verleid wordt door hele mooie sirenen, de scènes met de gevaarlijke sneeuwvogel en de aankomst in Tartarus, waarbij het landschap geen seconde gelijk is: het is overweldigend. Daarbij komt nog dat Eris (ingesproken door Michelle Pfeiffer) zichzelf kan veranderen en daar ook dankbaar gebruik van maakt. Alleen van het kijken naar haar continu onnatuurlijk wapperende haren is al een feest. Natuurlijk is de afloop van het avontuur, wanneer de kijker de hoofdpersonages eenmaal kent, geen verrassing meer en kun je je vraagtekens zetten of de jeugdige kijker wel begrijpt met welke morele problemen de hoofdpersonen te kampen hebben. Voor hen is het spannende verhaal waarschijnlijk al genoeg voor een anderhalf uur vermaak.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 17 juli 2003