Swordsman III: The East is Red – Dung fong bat baai 2: fung wan joi hei (1992)

Regie: Siu-Tung Ching | 94 minuten | actie, romantiek, geschiedenis | Acteurs: Brigitte Lin, Eddy Ko, Shun Lau, Waise Lee, Jean Wang, Joey Wong, Yee Kwan Yan, Fennie Yuen King-Tan Yuen, Rongguang Yu

Als de bemanning van een Portugees schip, begeleid door een Chinees koninklijk ambtenaar een bezoek brengt aan de Zwarte Rots, blijkt dat Asia the Invincible ofwel Invicible Dawn (Brigitte Lin) niet dood is. Aan het eind van deel 2 van de ‘Swordsman-trilogie’ dacht iedereen dat ze vermoord was door de held Ling (Jet Li). Dit blijkt niet het geval te zijn. Als de koninklijk ambtenaar in de gaten heeft dat Asia nog leeft, vertelt hij haar dat er veel mensen zijn die zich Invincible Dawn noemen en misbruik maken van haar naam. Als Asia belooft niemand te doden neemt hij haar mee naar deze verschillende oplichters. Aisa houdt zich echter niet aan haar belofte en roeit hele groepen mensen uit bij haar zoektocht naar de nep-Asia’s. Door deze moordlustige neigingen van Asia worden zij en de koninklijke ambtenaar grote vijanden.

‘Swordsman III’ is de minste film in de trilogie over de gestolen boekrol. De boekrol speelt in deze film ook eigenlijk geen rol van betekenis meer. De enige link, die de film nog heeft met de vorige twee films is Invincible Dawn en de Zon- en Maansekte. Eigenlijk draait deze hele film nog maar om Invincible Dawn, die wraak wil nemen op allen die haar naam misbruiken. Het verhaal zit echter slecht in elkaar en daardoor is de film niet zo boeiend als deel I en II.
Wat daarnaast jammer is aan dit deel van de ‘Swordsmantrilogie’ is dat het lied dat het eerste en het tweede deel van de film met elkaar verbond in dit deel niet meer gebruikt wordt. Muziek is nog steeds een belangrijk onderdeel van de film, maar een bekende melodie zoals in deel één en twee is verdwenen.

Het enige wat ‘Swordsman III’ de moeite van het bekijken waard maakt, zijn de fantastische vechtscènes. De film speelt zich grotendeels op schepen af en dit zijn dan ook de decors voor de spectaculaire scènes. Geen Europees gedoe met enteren, maar kanonskogels die door kungfumeesters zo weer terug gegooid worden naar waar ze vandaan kwamen. Zoals bij de eerdere twee delen van ‘Swordsman’ ook al is gezegd, zijn de special effects van zeer hoge kwaliteit, zeker als je bedenkt dat er toen nog geen computer aan te pas kwam. Deze bijzondere effecten met daardoor kwalitatief hoogstaande vechtscènes zorgen ervoor dat ‘Swordsman III’ toch nog drie sterren krijgt.

Wietske Uneken