The Adventures of Young Indiana Jones: The Perils of Cupid (2007)

Regie: Bille August, Mike Newell | 93 minuten | actie, geschiedenis | Acteurs: Corey Carrier, Margaret Tyzack, Ruth de Sosa, Lloyd Owen, Georges Corraface, Lennart Hjulström, Ernst-Hugo Järegård, Björn Granath, Amalie Ihle Alstrup, Max von Sydow, Pernilla August, Peter Eyre, Bruce Boa, Volker Eckstein, Dado Ruspoli, Phyllida Law, Joseph Long

Zwak deel in de toch al niet briljante reeks ‘The Adventures of Indiana Jones’. De liefde staat centraal in de, traditioneel, twee segmenten waarin het verhaal is opgeknipt. Het eerste speelt in Wenen en het tweede in Florence. Uiteraard zitten de beide delen tjokvol met beroemdheden die de jonge Indiana (Corey Carrier) op wereldreis met zijn ouders en gouvernante tegenkomt. De eerste serie ‘Adventures’ over de negenjarige Indiana Jones staan erom bekend dat ze niet zoveel te maken hebben met de filmreeks vol actie en spanning, maar vooral een opvoedkundig karakter hebben en de jeugd historische feitenkennis bij te brengen – en van alles en nog wat te leren over de grote personages uit het begin van de twintigste eeuw. Maar het concept “liefde” wordt op een bij vlagen tenenkrommende manier uitgewerkt.

In het eerste segment, geregisseerd door Bille August, dat in Wenen speelt, wordt Indiana voor het eerst van zijn leven verliefd op een wel heel ongewoon meisje. Degene voor wie hij valt is namelijk Prinses Sophie, dochter van Aartshertog Franz Ferdinand en diens vrouw Sophie. Franz Ferdinand was de troonopvolger van de keizer van Oostenrijk-Hongarije en werd op 28 juni 1914 in Sarajevo samen met zijn echtgenote vermoord – de directe aanleiding voor de Eerste Wereldoorlog. Zover is het in 1908 nog niet, wanneer dit verhaal zich afspeelt. De Prinses in kwestie was in werkelijkheid toen pas zeven jaar oud, maar ze zou uiteindelijk dik in de negentig jaar oud worden en – naast de al genoemde dubbele moord op haar ouders – een turbulent leven leiden. Zo maakte de historische Sophie mee dat haar familie na W.O. I werd afgezet en sloten de nazi’s haar vanaf 1938 op in een concentratiekamp. Het personage Sophie beantwoordt de kinderlijke gevoelens van liefde die Indiana voor haar heeft opgevat na rijles in de Spaanse Rijschool in Wenen (hoewel Indy al in eerdere delen op een paard werd gesignaleerd). Ook hier slaagt Indy er weer in om weg te glippen met zijn nieuw gevonden metgezel. Miss Seymour (Margaret Tyzack) zou onderhand beter moeten weten en hem desnoods vast moeten binden. Of het nu in Marokko, Brits Oost-Afrika, Parijs of Wenen is: Indiana neemt immer de benen en altijd moeten er hele zoektochten op touw worden gezet om hem terug te vinden. Nu lukt het hem wonderwel om een Prinses mee uit schaatsen te nemen. Nadat Miss Seymour en Indy wijze lessen over de kracht van poëzie hebben uitgewerkt, krijgt Indiana tijdens een diner advies in de liefde van Sigmund Freud (een onderbenutte Max von Sydow), Carl Jung (Ernst-Hugo Järegård) en Alfred Adler (Björn Granath). Dit trio wetenschappers zetten Indiana op een roekeloos pad om afscheid te nemen van Sophie, waarbij Indy in een vreselijk stel ongeloofwaardige en onvoorstelbare scènes paleis Schönbrunn binnendringt tot en met Sophie’s slaapkamer. Daar krijgt Indiana zijn eerste kus. Op zulke momenten slaat de vermoeidheid om zulke onrealistische en knullige pogingen om verantwoorde televisie te maken wel hard toe.

Het tweede deel, geregisseerd door veteraan Mike Newell, is helaas niet veel beter. In Florence blijkt dat Anna Jones (Ruth de Souza), Indiana’s moeder, gevoelens ontwikkelt voor de Italiaanse componist Giacomo Puccini (Georges Corraface). Deze hofmakerij en opbloeiende romance is van het soort van-dik-hout-zaagt-men-planken. Corraface maakt van zijn Puccini een wel erg stereotiepe Italiaan en dat Anna Jones hiervoor zou vallen, is een loopje nemen met de intelligentie van de kijker. Zelfs als die kijkers jonge tieners zijn. Wel is het goed dat Indy’s ouders nu eens niet ingezet worden als decor, maar ook echt een rol spelen. En passant wordt er in Pisa vanaf de “scheve toren” nog een leerzaam natuurkundig experiment uitgevoerd naar aanleiding van Galilei’s theorie over zwaartekracht. ‘Perils of Cupid’ is een aflevering van de ‘Adventures’ die best overgeslagen kan worden.

Hans Geurts