The Happiest Girl in the World – Cea mai fericita fata din lume (2009)

Regie: Radu Jude | 90 minuten | drama | Acteurs: Andreea Bosneag, Doru Catanescu, Alexandru Georgescu, Diana Gheorghian, Violeta Haret, Bogdan Marhodin, Vasile Muraru, Serban Pavlu, Luminita Stoianovici, Andi Vasluianu

In de film ‘The Happiest Girl in the World’ van regisseur Radu Jude speelt Andreea Bosneag de rol van Delia, het zogenaamd gelukkige meisje uit de titel van de film. Dat zij absoluut niet de meest tevreden tiener in de wereld is blijkt al vanaf de eerste scène en wordt naarmate de film vordert steeds duidelijker door de steeds grotere afstand en de toenemende ruzies tussen Delia en haar ouders. Het meisje heeft een andere kijk op haarzelf en op het leven dan haar ouders en dat zorgt voor de nodige wrijving. Een situatie die waarschijnlijk heel herkenbaar is voor het huidige Roemenië waar jongeren opgroeien in een land dat steeds meer welvaart begint te krijgen en langzaam aansluiting zoekt bij het welvarende Europa, maar waar de ouders nog zijn grootgebracht in een streng, arm, communistisch land.

Nadat Delia een nieuwe auto heeft gewonnen door het opsturen van labels van een frisdrankmerk, mag zij in een reclamespot voor dit merk gaan spelen. Ze rijdt met haar ouders naar Boekarest waar de opnames gemaakt worden. Al onderweg blijkt Delia niet zo’n goede zin te hebben. Ze is ziek van het autorijden en ze heeft last van haar buik. Ze moppert en klaagt wat, terwijl haar ouders zich over haar bekommeren en vol goede moed naar de plaats van bestemming rijden. Al meteen bij deze eerste scène wordt duidelijk dat de band tussen dochter en ouders wat vreemd is, de dochter reageert nauwelijks op de bezorgde toespelingen van haar ouders en ze is niet bepaald vriendelijk. Als ze aankomen op de set lijkt de chagrijnige Delia even op te klaren. Toch slaat haar slechte humeur meteen weer toe als haar moeder begint over het verkopen van haar zojuist gewonnen auto. Vader en moeder willen dat Delia de auto verkoopt omdat ze het geld hard nodig hebben. Delia wil echter niet zover vooruit kijken en ze wil indruk maken bij haar vrienden met haar nieuwe auto. Deze twee verschillende denkwijzen botsen met elkaar en dat zorgt voor de nodige ruzies tussen de opnames door.

Delia heeft van begin tot eind een chagrijnige uitstraling. Ze straalt uit dat ze niet gelukkig is en dat ze zichzelf te goed vindt voor het leven dat ze leidt. Dit wordt nog eens bevestigd door de regisseur van het reclamespotje. Hij blijft erop hameren dat ze vrolijker moet kijken omdat ze zojuist een auto heeft gewonnen. Ze wil de auto zo graag hebben zodat ze kan ontsnappen aan haar leventje. Ook al vindt ze zichzelf een wereldse, volwassen vrouw, dit blijkt ze toch allerminst te zijn als ze in huilen uitbarst na een ruzie en op zeurderige toon zegt dat het zo oneerlijk is dat ze de auto niet mag houden.

Radu Jude legt met deze film de nadruk op het leven van de nieuwe, moderne generatie jongeren in Roemenië. Dit blijkt wel uit het feit dat de camera steeds alleen op Delia gericht is. Als andere mensen in beeld komen, is dat omdat ze iets tegen Delia zeggen of zich naar haar toe richten. Ook is Delia de enige die close-ups krijgt en van wie echt de emoties in beeld worden gebracht. Dit zorgt ervoor dat je als kijker geen andere mogelijkheid hebt dan mee te leven met Delia.

‘The Happiest Girl in the World’ heeft een sobere uitstraling en de sfeer is een beetje grillig. Dit komt door de Roemeense cultuur waar het verhaal zich afspeelt maar ook door het eenvoudige verhaal en het steeds herhalen van de reclametekst van Delia. Je krijgt bijna medelijden met het verdrietige meisje dat moet zeggen dat ze het gelukkigste meisje ter wereld is. Bijna, want het verhaal wordt door Jude net niet serieus genoeg neergezet om er echt depressief van te worden. De vele herhalingen en de vreemde zinloze discussies tussen dochter en moeder of vader over een auto geven de film een komisch tintje. En dit is net dat beetje extra wat je nodig hebt om geboeid te blijven kijken naar deze film.

Eveliene Sanders