The Lady (2011)

Regie: Luc Besson | 145 minuten | drama | Acteurs: Michelle Yeoh, David Thewlis, Jonathan Raggett, Jonathan Woodhouse, Susan Wooldridge, Benedict Wong, Flint Bangkok, Guy Barwell, Sahajak Boonthanakit, Antony Hickling, William Hope, Teerawat Mulvilai, Agga Poechit, Victoria Sanvalli, Nay Myo Thant, Danny Toeng, Dujdao Vadhanapakorn, Frank Walmsley, Marian Yu

Een portret schilderen van een levende legende is niet makkelijk, en het onderwerp waar de film van Luc Besson zich mee bezighoudt, de vrijheidsstrijd in Birma, is al niet veel eenvoudiger, maar ‘The Lady’ is een geslaagde biopic, met een schitterende (en gedroomde) hoofdrol voor Michelle Yeoh als Aung San Suu Kyi.

De film focust zich voornamelijk op de liefde tussen Suu en haar man Michael Aris (prachtige rol voor David Thewlis na zijn Harry Potter schnabbels) en zet die tegenover de strijd in Birma. De onmogelijke keuze die Suu moet maken: kiezen voor haar familie of haar vaderland, wordt zo goed duidelijk, en hoewel Besson de clichés van een biografische film niet schuwt, komen deze het einddoel ten goede: de sympathie voor Suu wordt gewekt daar ze neergezet wordt als een driedimensionale vrouw, vol liefde, overpeinzingen en een immens verlangen naar de vrijheid van haar volk.

Het lukte cinematograaf Thierry Arbogast (veelal samenwerkend met Besson) om met verborgen camera’s hier en daar materiaal te filmen in het strikt gesloten Aziatische land, en deze beelden zijn schitterend. Samen met de soundtrack van Eric Serra zorgt dit ervoor dat de tijdssprongen in de film bij te houden zijn. Het verhaal focust zich op een periode van meer dan twintig jaar, en door heen en weer te springen in de tijd geven Besson en scenariste Rebecca Fraynons de hoofdrolspelers de tijd om geïntroduceerd te worden, wat een houvast biedt in de ietwat lange film.

Het is fijn dat Besson na vele productieklussen voor toch vaak middelmatige films, en zijn onbegrijpelijke regiewerk in de ‘Arthur et les Minimoys’ serie terugkeert naar het maken van goede cinema. De maker van films als ‘Léon’, ‘The Fifth Element’ en ‘Joan of Arc’ laat zo zien dat hij onderwerpen durft te behandelen die weinigen gegeven zijn, en hij weet ze fraai in beeld te brengen. De scene waarin Suu alleen in haar huis luistert naar de radio die vertelt dat ze de Nobelprijs voor de vrede heeft gewonnen, is zeer ontroerend, evenals de speeches die Suu geeft. Het is de verdienste van Michelle Yeoh, die regisseur Besson overhaalde eindelijk weer eens met kwalitatief goed werk te komen, en daar verdient ze een beloning voor.

Luuk Imhann

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 19 januari 2012
DVD-release: 21 mei 2012