Tie Xi Qu: West of the Tracks – Part 3: Rails (2003)

Regie: Bing Wang | 135 minuten | documentaire

‘Rails’ is het derde deel in de negen uur durende documentaire ‘Tie Xi Qu: West of the Tracks’ over het in het noordoosten van China gelegen enorme industriegebied. Na een zeer welvarende periode stort de industrie hier de laatste tien jaar gigantisch in. Regisseur Bing Wang volgde in de andere delen de arbeiders in fabrieken en arbeiderswijken en in dit laatste deel de trein die het district doorkruist. De spoorweg voor de goederentreinen in het Tie Xi district is gebouwd in 1934 als ondersteuning voor de fabrieken in het industriegebied. Door de jaren heen is de spoorweg meerdere malen aangepast. Momenteel is deze opgedeeld in twee aparte spoorwegnetwerken, voor de aanvoer van grondstoffen en afvoer van eindproducten. Het spoor is meer dan twintig kilometer lang en loopt door het rangeerterrein in het zuiden van Shenyang en is verbonden met de Chinese nationale spoorweg voor goederentreinen.

In dit deel van de documentaire schenkt Bing Wang vooral aandacht aan de spoorweg, de spoorwegbeambten maar ook aan mensen die langs het spoor wonen en hoe die in hun onderhoud voorzien. Het leven als spoorwegbeambte en conducteur lijkt vooral te bestaan uit het spelen van kaartspelletjes en praten over vrouwen,  een monoloog over de uitwisseling van partners duurt meer dan 10 minuten. De motivatie om te werken lijkt niet erg groot, maar wat wil je ook wanneer je een loon krijgt waarvan je eigenlijk niet rond kunt komen. Één van de weinige dingen waar de spoorwegbeambten hun plezier uit kunnen halen is het roken van een sigaret, om de seconde wordt dan ook  een nieuwe opgestoken. Een terugkerend beeld in deze documentaire want ook in de delen ‘Rust’ en ‘Remnants’ is roken één van de belangrijkste activiteiten en ontspanning. Voor het eerst in de documentaire is er echt sprake van getoonde emotie. Du Yang woont met zijn vader Du Lao in een opslagplaats langs het spoor. Lao Du verzamelt steenkool, dat door de treinen wordt vervoerd, om het vervolgens weer door te verkopen, tot hij hiervoor wordt opgepakt door de politie. Voor Du Yang is zijn vader de belangrijkste persoon in zijn verder monotone en armzalige leven, hij knakt dan ook wanneer zijn vader in de gevangenis belandt. De moedeloosheid straalt van zijn gezicht en terwijl hij oude familiefoto’s bekijkt lopen tranen over zijn wangen. Wanneer zijn vader vrijkomt, kan Du Yang zijn emoties helemaal niet meer onder controle houden. Dit resulteert in een zeer pijnlijke en dramatische scène. Deze sterke scène toont eens te meer de kwaliteiten van Bing Wang, hij neemt de spoorweg als uitgangspunt maar de nadruk komt te liggen op de relatie tussen vader en zoon. Dit is ook precies wat de regisseur wil bereiken, een documentaire over een industriegebied in verval aan de hand van mensen, onderlinge relaties en de problemen waar ze mee worstelen.

‘Rails’ is een meer dan indrukwekkend slot van ‘Tie Xi Qu: West of the Tracks’ waarbij de spoorweg een brug vormt tussen de fabrieken en arbeiders. Laat je rustig meevoeren met de trein en besef dat een negen uur durende rit helemaal niet saai of vervelend hoeft te zijn.

Meinte van Egmond