U-571 (2000)

Regie: Jonathan Mostow | 115 minuten | thriller, oorlog | Acteurs: Harvey Keitel, Bill Paxton, Matthew McConaughey, Jon Bon Jovi, David Keith, Thomas Kretschmann, Jake Weber, Jack Noseworthy, Tom Guiry, Will Estes, Terrence ‘T.C.’ Carson, Erik Palladino, Dave Power, Derk Cheetwood, Matthew Settle, Rebecca Tilney, Carolyna De Laurentiis, Dina De Laurentiis, Burnell Tucker, Rob Allyn, Carsten Voigt, Gunter Würger, Oliver Stokowski, Arnd Klawitter, Kai Maurer, Robert Lahoda, Peter Stark, Erich Redman, Sergeant William John Evans, Robin Askwith, Jasper Wood, Martin Glade, Oliver Osthus, Corporal John William Falconer, Corporal Cory Glen Mathews, Valentina Ardeatini

Je kunt de Amerikaanse filmindustrie veel verwijten, maar niet een gebrek aan ambitie. Met ‘U-571’ hoopte Hollywood de Duitse duikbootklassieker ‘Das Boot’ van de troon te stoten, maar dat is dus niet gelukt. Hoe dan ook heeft de poging een leuke film opgeleverd die nergens echt sprankelt, maar ook nooit echt vervelend wordt. Kortom, ‘U-571’ is de vleesgeworden popcorn flick.

Regisseur Jonathan Mostow maakt gebruik van ‘dichterlijke vrijheid’ en baseerde zijn Tweede Wereldoorlog thriller ‘U-571′ op ware gebeurtenissen die hij wat aanpastte voor zijn overwegend (Amerikaanse) publiek. Een team militairen wordt erop uitgestuurd om een Duitse duikboot te onderscheppen. Deze U-571 bevat een codeermachine die het mogelijk maakt Duitse codes te ontcijferen. Een groepje dappere Amerikanen (in werkelijkheid waren het Britten) doet er alles aan om deze info te scoren. Dat valt niet mee. Zeker niet als de Nazi’s achter de Yanks aan gaan.

Geschiedvervalsing of niet, ‘U-571′ is een onderhoudende oorlogsfilm geworden (al zullen Engelse oud-strijders daar waarschijnlijk anders over denken). De claustrofobische situatie in de boot en de uitzichtloze situatie waarin de personages zitten, levert een paar nagelbijtmomentjes op. Het degelijke acteerwerk van Matthew McConaughey is zonder twijfel het beste dat de film te bieden heeft. De Texaanse acteur zit goed in z’n rol en zet z’n personage neer als een complex personage dat afwisselend sympathiek, koud, berekend, kwetsbaar en walgelijk is. Kortom: je kijkt naar een echt mens. Waarom karakteracteurs als Bill Paxton en Harvey Keitel hebben getekend voor deze film blijft helaas een raadsel. De mannen krijgen weinig ruimte en hun personages blijven te vlak om te boeien. ‘U-571’ is een film van gemiste kansen, maar wel een die nog verdomd leuk is om naar te kijken. Mostows werk had een klassieker kunnen worden, maar laat te veel kansen liggen. Jammer, maar helaas.

Frank v.d. Ven

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 28 september 2000