Vijay and I (2013)

Regie: Sam Garbarski | 96 minuten | komedie | Acteurs: Moritz Bleibtreu, Patricia Arquette, Danny Pudi, Catherine Missal, Michael Imperioli, Antonia Dauphin, Tania Garbarski, Moni Moshonov, George Akram

Acteur Wilhelm (Will) Wilder (Moritz Bleibtreu) vervult dagelijks de rol van Bad Luck Bunny; een groen en ongelukkig konijn in een New Yorks kinderprogramma. Hij leidt verder een rustig leventje samen met zijn vrouw Julia (Patricia Arquette) en hun dochter Lily.  Maar echt gelukkig is Will niet, ook al is hij de vertolker van een geliefd kinderfiguurtje.

Wanneer hij denkt dat er werkelijk niemand aan zijn verjaardag heeft gedacht, raakt Will in een heel chagrijnige bui. Hij voelt zich een mislukkeling en niet serieus genomen als acteur door zijn vrouw, dochter, vrienden en collega’s. Wanneer hij door een vreemde samenloop van omstandigheden plotseling dood wordt verklaard, grijpt hij de kans aan om op zijn eigen begrafenis te zijn. Zo kan hij horen wat zijn familie, vrienden en collega’s nu werkelijk van hem vinden.

Hiervoor roept Will de hulp in van zijn Indische vriend Rad (Danny Pudi). Deze helpt hem te transformeren in Vijay Singh, een Indische Sikh en een echte heer. Tijdens ‘zijn’ begrafenis hoort Will verbazingwekkende uitspraken over zichzelf. Maar het meest opmerkelijke is dat zijn vrouw zich erg aangetrokken blijkt te voelen tot Wills nieuwe ik: Vijay. Will besluit daarop de sympathieke Indiër langer te spelen dan één dag; hij vindt het leven als Vijay interessanter en merkt dat de Sikh ook veel geliefder is bij iedereen dan zijn werkelijke ik… Maar hoe lang kan Will de schijn ophouden?

De metamorfose van de verveelde Will naar de charmante Vijay is leuk om naar te kijken. Acteur Bleibtreu (‘Munich’) weet de Indiër op een leuke, maar niet té over de top manier te spelen. Hij krijgt het voor elkaar dat je als kijker ook de Indiër gaandeweg sympathieker gaat vinden dan Will zelf. Danny Pudi is geestig als de bijdehante vriend Rad, die hem nog goed de gebruiken en maniertjes bijbrengt van een Sikh. Bijvoorbeeld in de scène waar hij Will voorziet van een mooie gladde borstkas is humoristisch.

In vergelijking met Pudi komt Patricia Arquette niet zo vaak grappig uit de hoek. De leukste momenten zijn wanneer Julia cliënten adviseert in haar functie als relatietherapeute. Vooral als Julia even door het lint gaat terwijl de cliënten echt denken dat zij aan hen een voorbeeld geeft om elkaar eens goed de waarheid te zeggen. Afgezien hiervan is het spel van Arquette voor de rest niet echt interessant. Als je Arquette vooral kent door haar rol als medium Alison duBois uit de tv-serie “Medium”, dan weet je dat de actrice meer in haar mars heeft. Hoewel de dochter van Will en Julia weinig scènes heeft, is actrice Catherine Neval als de tiener Lily lekker op dreef als ze haar vader confronteert in de taxi en hem geld wil aftroggelen.

‘Vijay and I’ heeft geen diepgaand verhaal, maar het gegeven dat iemand de kans benut om zijn eigen begrafenis bij te wonen en zich hiervoor verandert in een totaal ander persoon en daarbij zijn vrouw weer op hem verliefd laat worden, is aardig gevonden. Het is een gemis dat de chemie tussen Arquette en Bleibtreu niet echt geloofwaardig is. De aantrekkingskracht blijft wat geforceerd tussen die twee. Pas in het laatste stuk van de film lijken ze pas te ontdooien, maar dan is het al eigenlijk te laat.

Wie denkt dat er veel te lachen valt bij ‘Vijay and I’, heeft het helaas mis. Hierin hadden de makers best nog wel wat kunnen winnen. Bijvoorbeeld dat Will als Vijay meer in de rats zit qua onthulling of iets heel absurds doet qua gedrag dat hem bijna verraadt. Er zit wel een quasi maffe handeling in dat Will sokken zit uit te schudden voordat hij ze aantrekt, maar dat levert geen slappe lach op. ‘Vijay and I’ kan op het gebied van zowel de romantiek als de humor nog wel wat meer munitie gebruiken, want de film schiet hierin te kort.

Ans Wijngaarden

‘Vijay and I’ verschijnt dinsdag 21 januari 2014 op DVD.