Zarafa (2012)

Regie: Rémi Bezançon, Jean-Christophe Lie | 78 minuten | animatie, familie | Nederlandse stemmencast: Nathan van der Horst, Ruben Lürsen, Hymke de Vries, Jan Nonhof, Finn Poncin, Simon Zwiers, Ilse Warringa

Onder een grote baobab-boom vertelt een oude man het verhaal van de tienjarige Maki die ontsnapt aan een slavenhandelaar en daarbij de jonge giraf Zarafa en haar moeder tegen het lijf loopt. Als de moeder van Zarafa wordt doodgeschoten door de gemene handelaar, belooft Maki haar dat hij altijd voor haar dochter zal blijven zorgen. Hassan, de prins van de woestijn, helpt Maki en Zarafa ontsnappen aan de slavenhandelaar. Hassan heeft tegelijkertijd de opdracht gekregen om Zarafa naar Frankrijk te brengen, waardoor Zarafa en Maki toch gescheiden moeten worden. Uiteraard laat Maki dit niet zomaar gebeuren!

Zarafa is Arabisch voor giraf. Deze giraf heeft echt bestaan. Om de relatie tussen Frankrijk en Egypte te verbeteren, gaf de gouverneur van Egypte, Mohammed Ali, de giraf aan koning Karel X van Frankrijk. Er ontstond een ware giraffengekte in Frankrijk, die ook in de film te zien is. Een aantal verhaalelementen zijn echter veranderd of toegevoegd om de film aantrekkelijker te maken voor kinderen.

De film is geschoten in Cinemascope, waardoor uitgerekte westernachtige landschappen worden gecreëerd.  De specifieke sfeer van elke scène wordt op passende wijze weerspiegeld in de tekeningen. Zo zijn licht en kleur perfect aangepast aan de tijdsperiode waarin het verhaal zich afspeelt. Ook de muziek speelt een grote rol in het bepalen van de sfeer: van verdrietige tot spannende scènes, de muziek lijkt altijd perfect te kloppen.

De Franse animatiefilm ‘Zarafa’ bestrijkt een iets minder voor de hand liggend thema dan je bij een kinderfilm zou verwachten. Toch wordt er geen gedetailleerde beschrijving gegeven van de geschiedenis van de slavenhandel, maar wordt er juist aandacht besteedt aan belangrijke thema’s, zoals vrijheid, vriendschap, eerlijkheid en geluk.

Een aantal delen van het verhaal zijn erg ontroerend en misschien iets aan de zware kant voor een kinderfilm. Het verdriet wordt echter telkens op een slimme manier verzacht. Zo sterft er één van de koeien die mee is op reis, wat natuurlijk een erg droevig moment is. Vervolgens wordt duidelijk gemaakt dat het om een boeddhistische koe gaat en haar ziel nog doorleeft in een ander dier, waarmee de pijn toch een beetje kan worden verlicht.

‘Zarafa’ is nagesynchroniseerd in het Nederlands om Nederlandse kinderen meer kennis te laten maken met buitenlandse films. Daarnaast is het belangrijk dat deze film door kinderen wordt gezien, aangezien de slavernij een thema is dat steeds meer in de vergetelheid komt. Het innemende, soms schrijnende verhaal zal ook menig volwassene niet onbewogen laten. Ondanks de serieuze ondertoon is ‘Zarafa’ in de eerste plaats een betoverende avonturenfilm die de kinderlijke nieuwsgierigheid nog meer zal aanwakkeren.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 3

Bioscooprelease: 9 oktober 2013
DVD-release: 18 juni 2015 (DVD-box Best of Kids).