10 Minutes Gone (2019)

Recensie 10 Minutes Gone CinemagazineRegie: Brian A. Miller | 96 minuten | actie, misdaad | Acteurs: Bruce Willis, Michael Chiklis, Meadow Williams, Kyle Schmid, Texas Battle, Lydia Hull, Swen Temmel, John D. Hickman, Sergio Rizzuto, Geoff Reeves, Tyler Jon Olson, Roman Mitichyan, Frankie Delgado, Carroll ‘Pinky’ Duwart III, Martin Blencowe

Sommige filmtitels zijn bijna profetisch te noemen. De kans is namelijk heel groot dat de gemiddelde kijker al na tien minuten afhaakt als ‘10 Minutes Gone’ rondjes draait in de dvd- dan wel blu-rayspeler…

In ‘10 Minutes Gone’ draait het om Frank Sullivan (Michael Chiklis). Deze professionele bankrover is goed in zijn vak, maar de zaken veranderen als zijn broer het leven laat tijdens een klus. Frank wordt in elkaar geslagen en ontwaakt in een verlaten steegje zonder te weten wat hem overkwam. Zijn opdrachtgever is niet erg begaan met zijn lot. Deze Rex (Bruce Willis) wil zijn geld dat Frank dus niet heeft. Frank krijgt het nog druk, want hij moet snel geld hebben om te voorkomen dat zijn baas een prijs op zijn hoofd zet. Daarnaast wil hij achterhalen wie hem verraden heeft en moet hij tussendoor nog even de moord op zijn broer wreken.

Brian A. Miller is de regisseur van deze film. Zijn werklust is te prijzen – zo blikte hij in tien jaar tijd negen (!) films in – maar helaas staat kwantiteit niet synoniem voor kwaliteit. Ook ‘10 Minutes Gone’ is anonieme videotheekvulling. Er straalt geen enkel greintje liefde, vakwerk of passie uit deze film. Ondanks de niet onaardige cast zou je zeggen. Chiklis is degelijk, maar Willis is onuitstaanbaar. De stugge Amerikaan gooit er opnieuw met de pet naar. In een zeldzaam ongeïnspireerd optreden hengelt de gevallen actieheld zijn geld binnen. Naar verluidt werden alle scènes met Wills in een middag opgenomen toen hij in een hotel in de buurt verbleef. Het is tekenend voor de betrokkenheid van deze man bij de film.

Blijkbaar bevalt de samenwerking met Willis goed, want dit is alweer de vierde film die Miller met hem inblikte. B-garnituur als ‘The Prince’ (2014), ‘Vice’ (2015) en ‘Reprisal’ (2018) waren de voorbode van dit deprimerende prul. Dit is een broodfilm. Alleen Chiklis probeert er nog wat van te maken, maar hij zit in de verkeerde film. Niemand boeit het iets. De actiescènes zijn tam, het acteerwerk vlak en de productie is mat. Het is duidelijk dat deze film nooit voor het witte doek bedoeld was, want dat laat het budget duidelijk merken. Verspilde moeite.

Frank v.d. Ven

Waardering: 1.5

DVD- en blu-ray-release: 10 januari 2020