10 Things I Hate About You (1999)

Regie: Gil Junger | 97 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Heath Ledger, Julia Stiles, Joseph Gorden-Levitt, Larise Oleynik, David Krumholtz, Andrew Keegan, Susan May Pratt, Gabrielle Union, Larry Miller, Daryl Mitchell, Allison Janney, David Leisure, Greg Jackson, Kyle Cease, Tarance Houston

Het mag ondertussen duidelijk zijn dat Shakespeare nog steeds een grote bron van inspiratie vormt voor moderne films. Zo dus ook het geval met ‘10 Things I Hate About You’, al is dat niet direct af te leiden uit de titel. Shakespeare’s The Taming of the Shrew (oftewel, Het temmen van de feeks) vormt de basis van deze moderne bewerking. Overblijfselen van het origineel zijn nog altijd aanwezig, zoals de namen van de meisjes waar het om draait: de feeks Katarina (‘Katherine’) en de lieve populaire Bianca. Hun achternaam, Stratford, is een verwijzing naar Stratford-upon-Avon, jawel, de geboorteplaats van William S. Katarina, oftewel Kat (een erg stoere rol van Julia Stiles, ‘Save the Last Dance’, ‘The Bourne Identity, Supremacy & Ultimatum’) is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Ze moet niets hebben van mensen in het algemeen, laat staan mannen. Het zit er dan ook zeker niet in dat zij gaat daten. Overbezorgde papa Walter Stratford (Larry Miller, ‘Kiss Kiss Bang Bang’) is daar maar al te blij mee, maar haar jongere zusje Bianca (Larisa Oleynik, iets minder overtuigend dan Stiles) absoluut niet. Zij wil niets liever dan uitgaan, net als haar vriendinnen, maar dat verbiedt haar vader allebei zijn dochters. Dan komt hij op een briljant plan, hij geeft Bianca toestemming om uit te gaan met jongens… maar alleen als Kat het ook doet. En dat is dus nooit.

Julia Stiles doet het erg goed als de kwade, gekwelde, gekwetste Kat. Het is dan ook niet verrassend dat ze met deze rol twee prijzen in de wacht heeft weten te slepen (Most Promising Actress en Breakthrough Performance). Dan doet Oleynik het beduidend minder, op beide vlakken. Cameron James (Joseph Gordon-Levitt) is nieuw, en valt de eerste dag meteen al voor de mooie Bianca. Hij wil haar graag mee uitvragen, maar leert al snel van de ingestelde regel. Daarop besluit hij over te gaan tot een plan, waarin hij Kat aan het daten krijgt zodat hij met Bianca kan gaan. Daarvoor huurt hij de ruige Patrick Verona in (Heath Ledger). Beide heren weten de kijker te bekoren, niet in de minste plaats vanwege hun goede looks. Ledger doet daar nog een schepje bovenop met zijn mooi gezongen serenade aan Kat en heeft zo ongetwijfeld duizenden meisjesharten voor zich gewonnen. Al is het een van zijn mindere rollen – hij was duidelijk nog erg onervaren – Ledger weet zijn karakter redelijk uit te diepen. De chemie tussen Stiles en Ledger is vooral erg overtuigend, niet voor niets waren zij ook genomineerd voor sexiest love scene bij de Teen Choice Awards (1999).

’10 Things I Hate About You’ is een leuke tienerkomedie, met hier en daar verrassende plotwendingen, in tegenstelling tot de gemiddelde tienerfilms. Uiteraard is het einde als altijd voorspelbaar. Geen bijzondere film, geen kat in de zak, maar onderhoudend genoeg om een avondje te blijven boeien. En wie goed luistert zal enkele letterlijke quotes van The Taming of the Shrew eruit kunnen halen, toch nog cultureel verantwoord film kijken dus.

Tessa Obbens

Waardering: 3

Bioscooprelease: 12 augustus 1999