100% Coco New York (2019)

Recensie 100 % Coco New York CinemagazineRegie: Ruud Schuurman | 78 minuten | komedie | Acteurs: Nola Kemper, Genelva Krind, Ethan Allington, Valentijn Avé, Lottie Hellingman, Rienus Krul, Chris King Perryman, Charlotte Boudry, Dionne Slagter, Sterre Koning, Stefania Liberakakis, Sheling Kamkes

Het leuke uitgangspunt van ‘100% Coco’ van Tessa Schram uit 2017, waarin een buitenbeentje een fashion influencer wordt in een harde wereld van mean girls, is doorgezet in de hapklare sequel ‘100% Coco New York’. Een stuk minder origineel dan het origineel wel.

Puber Coco, eeuwig leeftijdsloos zoals de concullega’s van ‘Brugklas’ en ‘Spangas’, nog altijd sympathiek vertolkt door Nola Kemper, heeft haar droomvriend Bruno (Valentijn Avé) aan de haak geslagen, maar hij wil de verkering uitmaken gedurende de zomervakantie (#bummer). Blozende Coco snapt het niet, zet vertwijfeld een roze bril op en vertrekt naar New York City, om de Fashion Summer School te volgen, een uitvloeisel van haar succesvolle Style Tiger-filmpjes, waarmee ze Nederland al veroverde.

Ouders in unisex-kleding vergezellen haar (#awkward). Slijmerige secreten proberen haar onderuit te halen, vriendschappen worden geboren; ondertussen is er een nieuwe hunk in beeld. Wat moet je ook als tienermeisje, als je verkering in Portugal de bloemetjes buiten zet? Dit soort content is voor de doelgroep best te pruimen en wordt geloofwaardig gebracht met dito acteurs, maar er wordt een partij oubollige clichés op ons losgelaten, OMG: New Yorkers rijden niet in een open Amerikaan, noch wonen zij in een designer appartement als zij in de puberteit verkeren en een donkere huidskleur bezitten. Basketballen doen donkere mensen wel, dat klopt.

Zouden oudere jongeren deze film hebben gemaakt? #okboomer. ‘100% Coco New York’ is een ouderwetse, conservatieve bakvissenfilm, met een hoofdrolspeler die je niet kunt haten, en het happy end dat je verwacht. Of toch niet? Eigenlijk niet. We hadden een stapje extra willen zien. Geen biseksuele Coco, toch wel een scherper randje. Kalverliefdes (en ware liefdes) zijn van alle tijden, maar jonge tieners zijn echt niet zo onschuldig romantisch als hier door Ruud Schuurman (‘De Club van Sinterklaas’) wordt voorgesteld. #noway.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 27 juni 2019
DVD-release: 8 november 2019