100UP (2021)

Recensie 100UP CinemagazineRegie: Heddy Honigmann | 93 minuten | documentaire

“Waarom sta je iedere ochtend op?” vraagt Heddy Honigmann. “Omdat ik naar het ziekenhuis moet natuurlijk!” antwoordt de 102-jarige Peruaanse arts. In ‘100UP’ volgt Honigmann zes honderd-plussers die nog volop in het leven staan. Ondanks hun verschillende achtergronden en culturen hebben ze één ding gemeen: ze hebben een onuitputtelijke levenslust.

We krijgen te maken met een zeer kleurrijk gezelschap. Zo ontmoeten we onder andere Raul; een arts uit Peru, Shirley; een sekstherapeut uit New York en Laila uit Noorwegen, die zich nog altijd staande weet te houden tussen de ruige Noorse fjorden. Ze reflecteren op het verleden, maar de focus ligt vooral op het heden en de toekomst. Ze houden vast aan het leven en blijven doelen stellen, klein of groot.

De 105-jarige Hans uit Den Haag stelt dat de mens het enige levende organisme is met het vermogen om te plannen, zelfs als die pas na een eeuw verwezenlijkt kunnen worden. Zelf heeft hij zich zijn hele leven ingezet voor mensenrechten, maar hij vindt het nu tijd om de mensen te wijzen op hun plichten. Zo volgt hij zelf op zijn 104e nog een computercursus zodat hij een online platform kan beginnen, omdat hij weet dat in de toekomst alles via internet zal gaan.

Zo laten alle personages in ‘100UP’ zien dat ze zich op hun eigen manier nuttig weten te maken en dat dat ze voor een groot deel ook staande houdt. Uiteraard krijgen ze te maken met verlies van mensen om hen heen en in sommige opzichten ook van wie ze zelf ooit waren. Toch laat Honigmann zien dat deze ouderen allemaal nog steeds even waardevol en onmisbaar zijn als dat ze altijd zijn geweest. Het belangrijkste is dat je door moet gaan met wat je altijd deed en jezelf serieus moet blijven nemen, ondanks dat ouderdom onontkoombare (lichamelijke) beperkingen met zich meebrengt. Ze lijken dan ook totaal niet bang voor de dood, maar meer tevreden met het feit dat het nou eenmaal eindig is.

Interessant is de discussie tussen de twee zussen Zussman over of ze nou wel of niet de verjaardag van hun overleden moeder moeten vieren. De een ziet het nut er niet van in, gezien de moeder al ruim 30 jaar dood is en vindt het een verspilling van kostbare tijd. Ze wil vooruitkijken en in het nu leven. De andere zus is het hier grotendeels mee eens, maar gelooft ook dat dat samen kan gaan met een reflectie op het verleden. Alles wat je meemaakt vormt uiteindelijk wie je bent en wie je wordt.

Al met al is ‘100UP’ zeker in moeilijke tijden een hele geschikte documentaire om te kijken. De levenslust van de ouderen is aanstekelijk en zorgt ervoor dat je zelf uit je luie stoel wil komen om bewuster van het leven te genieten. De boodschap van ‘100UP’ is dan ook luid en duidelijk. Maak jezelf nuttig, stel kleine en grote doelen, maak plannen voor de toekomst en heb de mensen om je heen lief. Het lijkt de succesformule voor een lang en gelukkig leven.

Marieke de Vries

Waardering: 3

Exclusieve on demand voorpremière: 28 tot en met 30 mei 2021 (Picl)
Bioscooprelease: 10 juni 2021