101 Dalmatiërs II: Het avontuur van Vlek in Londen – 101 Dalmatians II: Patch’s London Adventure (2003)

Regie: Jim Kammerud, Brian Smith | 70 minuten | animatie, familie | Originele stemmencast: Barry Bostwick, Jason Alexander, Martin Short, Bobby Lockwood, Susan Blakeslee, Samuel West, Maurice LaMarche, Jeff Bennett, Jodi Benson, Tim Bentinck, Kath Soucie, Mary MacLeod, Michael Lerner, Kasha Kropinski, Tara Strong, Ben Tibber

Deze sequel speelt zich vlak na de gebeurtenissen in de Disney klassieker ‘101 Dalmatiërs’ af. De Disney film uit 1961 was gebaseerd op het boek van Dodie Smith, die zelf ook een vervolg, ‘The Starling Barking’, pende op haar meest bekende werk. In dit boek beleven de gespikkelde honden een avontuur in het science fiction en fantasy genre… Disneys ‘101 Dalmatiërs II: Het avontuur van Vlek in Londen’ blijft een stuk dichter bij het eerste verhaal.

Roger en Anita hebben een groter onderkomen gevonden ergens op het platteland. Vlek heeft er moeite mee dat hij zoveel broertjes en zusjes heeft. Zo wil hij verzekerd zijn van zijn plekje voor de tv, maar als hij dat doet, is hij te laat voor het eten en hebben zijn gulzige broertjes en zusjes alle brokjes al opgegeten. Wanneer hij dan weer terug holt naar de kamer is de beste plaats voor de tv uiteraard al bezet. Vlek is, net als in ‘101 Dalmatiërs’ dol op de avonturen van Superwoef; hij kent alle afleveringen van de redder in nood uit zijn hoofd. Wanneer in een reclame verteld wordt dat Superwoef die volgende ochtend Londen zal bezoeken, probeert Vlek dit zijn vader Pongo duidelijk te maken, maar die is te druk met puppies tellen. Vlek kan die nacht niet slapen in de overvolle slaapzaal met 98 snurkende en kwijlende pups en zoekt een rustig plekje op. Groot is zijn schrik als blijkt dat hij de volgende dag achterblijft, omdat de rest net in de verhuiswagen vertrekt. Vlek treurt echter niet lang, want dit betekent dat hij zijn idool Superwoef kan opzoeken! Al snel maken de twee honden kennis en Vlek komt er achter dat Superwoef helemaal niet zo stoer en heldhaftig is als hij zich voordoet. Zijn uitgebreide kennis van de tv-serie komt echter wel van pas, want de gemene Cruella de Vil heeft de overige puppy’s alweer weten te ontvoeren met als doel haar garderobe uiteindelijk uit te breiden. Wanneer Vlek dat hoort, via het hondenalarm, dat hier net als in de Disney klassieker op leuke wijze ingezet wordt, zet hij alles op alles om zijn familie te redden.

‘101 Dalmatiërs II: Het avontuur van Vlek in London’ is een leuke tekenfilm uit de Disney stal, die prima aansluit op het eerste deel. De tekenstijl is weliswaar iets minder gedetailleerd dan in de voorganger, maar er is duidelijk met veel zorg aan gewerkt om de stijl van het vervolg zo goed mogelijk te laten aansluiten bij die van ‘101 Dalmatiërs’. Het verhaal is simpel en overzichtelijk, precies goed voor het jonge publiek waar op gemikt wordt.

Naast de grotere rol voor Superwoef (hier ook in kleur) en zijn sidekick Dwergkees, die er een verborgen agenda op nahoudt, is er nog een nieuw karakter dat hier geïntroduceerd wordt, Lars, Cruella’s nieuwe vlam. De scène waarin zij elkaar ontmoeten, wanneer ze voor zijn schilderij staat (een wit vlak met een zwarte stip, haar belangstelling  is wel duidelijk), is erg komisch, maar ook later zorgt hij regelmatig voor amusante scènes. ‘101 Dalmatiërs II: Het avontuur van Vlek in Londen’ zal fans van het origineel zeker weten te vermaken.

Monica Meijer