10th & Wolf (2006)

Regie: Robert Moresco | 107 minuten | drama, thriller, misdaad | Acteurs: James Marsden, Giovanni Ribisi, Brian Dennehy, Leo Rossi, Dennis Hopper, Val Kilmer, Tony Luke Jr., John Capodice, Billy Gallo, Ken Garito, Dash Mihok, Brad Renfro, James Grimaldi, Rose Rossi, Patrick Jordan, Igor De Laurentiis, Joe Pistone, Piper Perabo, Lesley Ann Warren, Jeffrey Tott, Barry Sigismondi, Michilline Arvie, Sonny Marinelli, Tommy Lee, Jude Moresco, Corina Marie, Amanda Moresco, Brian Thomas, Doreen Dunlap, J.R. Cacia, Francesco Salvi, Dan Trevelino, Jason Collins, Veronica De Laurentiis, Larry Demme, Patrick Brennan, Trenton Rupecht, James Heaphy, Paul Rosenbaum, Frank Sisto, Daniel M. Wholey, Tony Devon, Johnny Ligato  

Robert Moresco, verantwoordelijk voor het briljante script van ‘Crash’ (die hij niet regisseerde), levert met ‘10th & Wolf’ zijn tweede speelfilm af. Deze mobsterfilm heeft in Nederland weinig aandacht gekregen en dat is jammer. Waarschijnlijk kon men de concurrentie met ‘The Departed’ van Martin Scorsese niet aan, terwijl hij de vergelijking hiermee prima doorstaat. Dat ‘The Departed’ wat overgewaardeerd is, daar zijn steeds meer mensen het gelukkig over eens. Martin Scorsese mag het genre dan misschien hebben uitgevonden, er zijn al aardig wat goede titels met hetzelfde onderwerp gemaakt zoals ‘State Of Grace’ (1990) en ‘Donnie Brasco’ (1997) en daar is ‘10th & Wolf’ een volwaardige aanvulling op.

Op Dennis Hopper en Val Kilmer na (beide in kleine rollen) geen grote namen. Ook geen hele grote verrassingen, wel een paar kleinere. Zoals Giovanni Ribisi, zo’n acteur die je ziet en direct herkent, maar je weet niet meer waarvan. Toch heb je hem vast al in meerdere films gezien, hij speelde er in zeventig, waaronder ‘Heaven’, ‘Lost in Translation’ en ‘Saving Private Ryan’. Dat kleine mannetje met dat kleine mondje en die grote hondeogen, niet echt een heldenkop of postuur. Hij speelt Tommy’s neef Joey, die, ‘geholpen’ door achtergrond omstandigheden, een belangrijke figuur wordt in de lokale onderwereld. Zijn personage is gehard en gekwetst tegelijk, hij is meerdimensionaal, leeft. Dat Tommy hem moet verraden doet pijn.

Nog een kleine verrassing is de rol van Val Kilmer, klein, maar fijn. Als verlopen vader van een in Irak gestorven soldaat zet hij in een sleutelscène één van de mooiste personages van de film neer. Vol verdriet en mysterie. Op een onverwacht moment confronteert hij Tommy met zijn dilemma en het thema van de film: waaraan zijn we eigenlijk trouw? En is dat het allemaal wel waard? Mooi moment.

Het pad dat ‘10th & Wolf’ bewandelt is niet nieuw, het is zelfs al een beetje platgetreden, maar dat neemt niet weg dat de uitvoering prima is. Het script gaat niet zo diep als ‘Crash’, maar dit is ook een ander genre. De acteurs doen hun werk goed tot uitstekend, de regie laat het allemaal lekker doorlopen en het blijft boeien tot het eind. Toegegeven, James Marsden (Tommy) kan niet op tegen Leonardo Di Caprio, die voor zijn rol in ‘The Departed’ geheel terecht een Oscar won, maar verder doet ‘10th & Wolf’ niet zo heel veel onder voor zijn gehypte grote broer. Dat de film zo achteloos aan de kant is gezet is dan ook onterecht.

Arjen Dijkstra

Waardering: 4