11 Minutes Ago (2007)

Regie: Bob Gebert | 83 minuten | romantiek, science fiction | Acteurs: Ian Michaels, Christina Mauro, Evan Lee Dahl, Taryn Reneau, Sarah Prikryl, Craig Welzbacher, Trip Hope, Renata Green-Gaber, Turiya Dawn, Jeremy Juuso, Bob Gebert, Len Irving, Jamie McBriety, Travis Betz, Corinna Cott, Isabelle Cott, Suthi Picotte

Wat is dit nu weer voor film? Uiteraard is dit een science fiction film. Maar meer dan dat is het een liefdesfilm. Over liefde die tijdloos is, over het leven in het NU, alsof elke minuut je laatste is en je alles eruit moet halen wat erin zit. Het is absoluut een low-bugdet film, hij is nota bene in één dag geschoten! En het is een film met twee geliefden met de meest indrukwekkende neuzen uit de filmgeschiedenis, maar dit ter zijde. Vergelijkingen met films als ‘Memento’ (2000) en ‘Irréversible’ (2002) liggen voor de hand, maar er is in ieder geval één groot verschil: ’11 Minutes Ago’ is niet op wraak gericht en doordrenkt met geweld, integendeel, het is allemaal leuk en gezellig. En toch.

Okay, de opbouw van het verhaal is net de als de bovengenoemde films. De eerste scène begint bij het begin van de laatste 11 minuten, de tweede bij het begin van de 11 minuten daarvoor et cetera. In deze film wordt die omgekeerde chronologie ook nog eens doorbroken, om het nog ingewikkelder te maken. Maar dat stoort niet, omdat het gelukkig niet alleen om het slimme conceptje draait, maar om de liefde. De liefde die ontstaat tussen Pack en Cynthia heeft indirect wel alles met die tijdreis te maken, maar dat is misschien wat te ingewikkeld om uit te leggen, dat moet u gewoon gaan zien. Een kleine poging, toch:

Feit is, dat de tijdreis hier het besef van een once-in-a-lifetime-opportunity versterkt en dat werkt heel goed. Want zeg nou zelf: wanneer je iemand op een feestje ontmoet en de vonk vliegt over en je denkt alleen maar: “zij (of hij) is het!”, is het niet zo gek dat je dan toch enige voorzichtigheid in acht neemt. Pack krijgt maanden de tijd om er over na te denken, om de volgende (of juist vorige) 11 minuten terug te kunnen keren en werkelijk vol overtuiging te kunnen zeggen dat Cynthia ‘het’ inderdaad helemaal is voor hem. Kunt u het nog volgen?

Het leukst aan de film is het gegeven dat die hele tijdreis en alle rituelen eromheen zo heerlijk uit de duim zijn gezogen. Er komt geen machine aan te pas en Pack is geen geschifte professor, we zien hem ook alleen op het feest, waar hij aldoor elf minuten is en dan weer terug de badkamer in gaat en er vervolgens weer uitkomt, alsof hij een tijdreis heeft gemaakt. Simpeler kan niet! Goed uitgevoerd, intelligent en ook hartverwarmend. En dat allemaal in één dag.

Het blijft moeilijk met dat tijdreizen, er blijven altijd haken en ogen aan kleven, er klopt altijd iets niet helemaal. Waarom blijft Patrick bijvoorbeeld niet gewoon in het verleden? Wat gebeurt er dan? Toch heeft scenarist/ regisseur Bob Gebert het er goed vanaf gebracht en dat juist doordat er geen special effects en andere poespas zijn toegepast. ’11 Minutes Ago’ is het zoveelste bewijs (en er komen er steeds meer!) dat je ook zonder geld, maar wel met een goed idee en de juiste mensen een hele leuke film kan maken.

Arjen Dijkstra