13 Sins (2014)

Regie: Daniel Stamm | 89 minuten | horror, thriller | Acteurs: Mark Webber, Devon Graye, Tom Bower, Rutina Wesley, Ron Perlman, Pruitt Taylor Vince, Clyde Jones, Deneen Tyler, Tom S. Lawson Jr., Sharon Smith, Greg Pearson, Ritchie Montgomery, Brylee Kate Woodard, Sabrina Gennarino, Hugh Ettinger, John McConnell, Robert Larriviere, Jenn Foreman

Elliot wil dolgraag met zijn vriendin trouwen, maar wordt gehinderd door financiële problemen en de zorg voor zijn geestelijk gemankeerde broertje en weinig sympathieke vader. Als hij ook nog wordt ontslagen en zo zijn ziektekostenverzekering verliest waardoor hij niet meer voor zijn broer kan zorgen, dreigt Elliot helemaal kopje onder te gaan in de stormachtige oceaan die het leven soms is.

Als de door problemen overmande jongeman op een avond alleen in zijn auto zit, krijgt hij een vreemd telefoontje van een onbekende die hem uitlegt dat hij in een spelshow met verborgen camera’s zit. Het doel van het spel is om dertien opdrachten te voltooien. Als dit lukt, kan Elliot 6,2 miljoen dollar winnen, meer dan genoeg om uit de financiële sores te geraken, zijn schulden te betalen en al zijn dromen waar te maken. Elliot is aanvankelijk sceptisch, maar nadat hij de eerste twee opdrachten heeft uitgevoerd, het doodslaan en inslikken van een vlieg, ziet hij enkele duizenden dollars op zijn rekening verschijnen. Hij besluit dan ook om door te gaan met het spel, maar ziet al snel dat de opdrachten steeds extremer worden en zelfs de grenzen van de wet overschrijden. Hoe ver zal Elliot gaan om het geld te verdienen dat hem in het vooruitzicht is gesteld? En is er nog een weg terug als sommige opdrachten dodelijke gevolgen blijken te hebben?

Het grotendeels op de Thaise film ‘13 Beloved’ gebaseerde ‘13 Sins’ is een film die de kijker gelijk bij de keel grijpt. De kennismaking met hoofdpersoon Elliot is effectief genoeg om affiniteit en zelfs enig medelijden te krijgen met deze in wezen goedaardige jongen. Vanaf het moment dat Elliot het eerste mysterieuze telefoontje krijgt en zijn deelname aan het morbide spel, waarbij dertien proeven moeten worden voltooid, een feit is, wint de film gelijk aan vaart en word je als kijker geregeld bestookt met aardige plotwendingen en helse morele dilemma’s.

Het knappe is dat je als kijker door het verhaal heen toch sympathie voor Elliot blijft voelen, ondanks dat de dingen die hij (grotendeels noodgedwongen) doet steeds onsmakelijker, gruwelijker en moreel dubieuzer worden. Dat komt ook omdat de film tussen de regels door heel effectief laat zien hoe groot en onrechtvaardig de enorme kloof tussen de in aantal kleine, maar qua vermogen steenrijke toplaag en het ploeterende leger arme Amerikanen in de moderne Verenigde Staten is. Bovendien toont ’13 Sins’ dat onder bepaalde omstandigheden vrijwel iedereen aangezet kan worden tot het plegen van daden die eigenlijk het daglicht niet kunnen verdragen. Verder is ‘13 Sins’ ook voorzien van een prettige dosis inktzwarte, doch subtiel gebrachte en uitstekend gedoseerde humor.

Naar het einde toe bevat ’13 Sins’ net wat te veel twists en dreigt de prent qua geloofwaardigheid soms uit de bocht te vliegen, maar over de gehele linie is dit werkje een zeer onderhoudende thriller met de nodige horrorelementen. Zeker aan te bevelen als je van films van het wat duistere type houdt en over een redelijke dosis zwarte humor beschikt.

Frank Heinen

’13 Sins’ verschijnt woensdag 30 juli 2014 op DVD en blu-ray.