2 Birds – Smáfuglar (2008)

Regie: Rúnar Rúnarsson | 15 minuten | korte film | Acteurs: Atli Oskar Fjalarsson, Omar Orn Hauksson, Sigurdur Jakob Helgason, Hera Hilmarsdóttir, Thorunn Jakobsdóttir, Víkingur Kristjánsson   

Een havenplaats in IJsland op een heldere zomeravond. Het is een achtergrond die het midden houdt tussen gezapig en spannend. Tussen sleur en plotselinge onvoorspelbaarheid. Als er zich ineens een kans voordoet om eens wat dichter bij dat ene mooie meisje te komen, grijpt een jonge jongen dat gelijk aan. Een beetje hangen aan de haven en dan naar een feestje. Het lijkt te klikken. Na oogcontact en een glimlach hier en daar staat er nog maar weinig in de weg. Maar wie doet de eerste stap? En hoe doe je die eerste stap? Hij wacht af en zij ook. Als er een pilletje wordt aangeboden – “ketamine, ofzo” wordt er bij gemompeld – neemt ze het aan en hij dus ook. Misschien dat dat de zaken wat kan verspoedigen.

Rúnar Rúnarssons ‘Smáfuglar’ (‘2 Birds’) begint braaf maar verandert gauw van stemming. En hoe. Het is opgroeien in versneld tempo. Het aftasten van grenzen; niet te snel en niet teveel. Maar ook niet te weinig. Als die eerste stap genomen moet worden, moet toch iemand het doen. Onzekerheid speelt je parten. Je wil wel, maar je durft niet. En te lang wachten werkt ook niet. Puberliefde kan hevig zijn, maar is niet eeuwig. Het zijn dilemma’s die het jonge ‘vogeltje’ zich maar al te goed realiseert, tot dat de avond voor zijn ogen ineens een ruwe wending krijgt. Veel meer over de plot loslaten zou zonde zijn. Laat je misleiden door Rúnarssons doeltreffende en sfeervaste streken. Niets komt gekunsteld of leeg over. Zijn verhaal is oprecht en bruutheid vond nog nooit zo’n teder antwoord. Een antwoord dat nog lang beklijft.

David Croese