2-Headed Shark Attack (2012)

Regie: Christopher Ray | 88 minuten | horror, science fiction, actie | Acteurs: Carmen Electra, Charlie O’Connell, Brooke Hogan, Gerald Webb, Mercedes Young, David Gallegos, Geoff Ward, Shannan Stewart, Tihirah Taliaferro,  Michael Dicarluccio, Lauren Vera, Mackenson Charles, Ashley  Bissing, Corinne Nobili, Benjamin James, Chase Conner, Anna Jackson, Amber English, Collin Carmouze, Casey King Leslie, Morgan Thompson, Anthony E. Valentin, Christina Bach, Alexa Score, Tiffany Score, Joseph Velez, Curtis Belz

‘2-Headed Shark Attack’, de titel laat aan de verbeelding al niet veel over. En de vermoedens omtrent de inhoud van deze film worden al direct bewaarheid wanneer we er in de openingsscène getuige van zijn hoe een tweekoppige haai korte en bloedige metten maakt met een stel op het water vertier zoekende jeugdige slachtoffers. Direct daarna maken we kennis met een groep studenten die op een boot op excursie zijn en die al snel in gevaar komen wanneer ze diverse bloederige restanten van het bijtwerk van de tweekoppige haai op hun pad vinden.

Gelijk daarmee valt ook de gebrekkige vormgeving van het een en ander op. Met name wanneer de haai in beeld komt en de groep studenten en studentes voorspelbaar genoeg door de aanvallen van de haai als haaienvoer gaan dienen. Wazige beelden, mistig ook, met veel maar al te amateuristisch overkomende en overduidelijk fake CGI effecten. Ook de tweekoppige haai maakt op momenten een maar al te rubberen indruk. Beelden lopen her en der door elkaar, zijn over elkaar geplakt, duren te kort en komen met teveel wilde bewegingen voorbij om een duidelijke indruk te krijgen van wat er nu precies gebeurt. Daardoor maken de beelden van de haai een niet al te angstaanjagende indruk en de prominent in beeld gebrachte rijen blikkerende tanden van de twee haaienkoppen brengen daar ook geen verandering in.

Ook de andere voorspelbaarheden en clichématigheden vallen snel op. Zo zijn er een afgelegen locatie, het contact met de buitenwereld dat verbroken wordt zodat ons groepje er alleen voor staat, het onderlinge geharrewar en de ruzietjes tussen de diverse maar al te platte en oninteressante groepsleden, de twijfelachtige handelingen van de diverse personages en de onderlinge nietszeggende dialogen in het zich maar voortslepend en van tal van gaten voorziene onzinnig verhaal. Compleet met een qua voorspelbaarheid maar al te veel te wensen overlatende afloop. ‘2-Headed Shark Attack’ is geen film die daarmee veel verrassingen biedt en zal niet voor een originaliteitprijs in aanmerking komen.

Ook met de geloofwaardigheid wordt het niet te nauw genomen. Voor de tweekoppige tientallen meters lange, op de meest onmogelijke plaatsen opduikende en onder water grommende geluiden uitstotende  haai zelf wordt al geen verklaring gegeven. Maar enkel dit gegeven is nog niet genoeg voor de makers van deze productie. En dus wordt er voor gekozen om wanneer ons groepje ‘veilig’ aan wal is op een atol – een ring- of hoefijzervormig koraaleiland –  om dit,  jawel, toevallig uitgerekend nu, in recordtempo in zee te laten zinken. Compleet met gevaarlijke in de grond vallende gaten, een soort van uit de lucht vallende tsunami en de suggestie dat het toch aanzienlijk groot uitgevallen atol ook nog eens aan het schokken wordt gebracht door de aanvallen van de haai. Tja… natuurlijk om de jongelui nergens voor de haai veilig te laten zijn en het dus nog veel meer nagelbijtend spannender te maken dan het echter helaas al niet is. Iets waar ook het paniekerige gedrag van de studenten op wordt afgestemd wanneer ze op het eiland zelf paniekerig in de rondte hollen. Door de gebrekkige vormgeving en de tekortkomingen komt het niet al te aangrijpend over maar werkt het eerder onbedoeld op de lachspieren.

‘2-Headed Shark Attack’ heeft enkele bekende namen binnen de cast. Namen als Carmen Electra, Brooke Hogan en Charlie O’Connell zullen de doorgewinterde film- of televisiekijker bekend voorkomen. Op grond hiervan hoef je echter geen hoogstaand of verheffend acteerwerk te verwachten.  Dit is ook het geval met de overige castleden die het scherm vullen, hoewel het scala van tekortkomingen in ‘2-Headed Shark Attack’ zich daar ook niet al te veel voor leent. En, als om de tekortkomingen te compenseren wordt er dan maar een hoop jeugdig vrouwelijk (half) naakt tegenaan gegooid in de vorm van de studentes die in hun schaarse badkleding of in nog minder dan dat in beeld worden gebracht. Leuk en aardig allemaal maar het doet de tekortkomingen geenszins vergeten. Integendeel, het doet nog maar eens al re zeer beseffen dat deze film een van die low budget tekortschietende 14 in een dozijn syfy produkties is waarin  men te maken krijgt met de meest onmogelijke gemuteerde overgroeide diersoorten van welke aard, soort of vorm dan ook. Iets waar ook de titel voor een beetje kenner al direct van zal getuigen. Alleen leuk als je in een melige bui bent of van juist wel dit soort amateuristisch vormgegeven C-produkties houdt.

Frans Buitendijk