20 Leugens, 4 ouders en een scharrelei (2013)

Regie: Hanro Smitsman | 90 minuten | drama, komedie | Acteurs: Marcel Musters, Mark Ram, Nils Verkooijen, Anneke Blok, Marieke Heebink, Valerie Pos, Mike Meijer, Marisa van Eyle, Joost Koning, Gijs Verkooijen, Benjamin Azanovich, Sophie van Winden, Chris Romagnoli

We hebben ze niet geteld, dus of het er echt twintig zijn, laten we in het midden, maar feit is dat de vier volwassenen in Telefilm ’20 Leugens, 4 ouders en een scharrelei’ er tijdens hun leven flink op los gelogen hebben. Alles uit liefde, natuurlijk, maar of dat altijd de juiste keuze is geweest…? Wie de vraag stelt, weet het antwoord al en daarom is deze vijfde Telefilm van Hanro Smitsman (‘Skin’, ‘De Punt’, ‘De laatste reis van meneer Van Leeuwen’, ‘Vakantie in eigen land’), naar een scenario van Rob Bloemkolk, niet bepaald verrassend. Dankzij een sterke cast en goed camerawerk is ’20 Leugens, 4 ouders en een scharrelei’ echter toch de moeite waard.

Nils Verkooijen (‘Briefgeheim’, ‘Achtste-groepers huilen niet’, ‘Bobby en de geestenjagers’) speelt de rol van het scharrelei, Dylan. Het joch is het prototype van een tiener die het bloed onder de nagels van de volwassenen in zijn leven vandaan haalt. Hij gooit er de pet naar: thuis, maar ook op school, laat zijn ouders die met zorg zijn verjaardag hebben voorbereid (“What the fuck is dit? Is dit mijn feestmaal?”) in de steek en heeft een grote mond om u tegen te zeggen (al is het taalgebruik van de moeders ook best grof). Die zelfde avond komt het tot een uitbarsting: de verwijten vliegen over en weer en moeder Emma (Anneke Blok) komt ten val. Naast een gebroken been heeft ze een kaakfractuur. In het ziekenhuis vraagt Dylans andere moeder Ilse (Marieke Heebink) aan zijn  biologische vader Sjors (Marcel Musters) of hij de drie maanden dat Emma moet herstellen voor Dylan kan zorgen. De twee hebben elkaar twaalf jaar niet gezien.

Sjors heeft inmiddels al zeven jaar een relatie met Bert (Mark Ram), een ietwat stijve zakenman die erg houdt van regeltjes en regelmaat. De komst van de lastige puber in het tweekoppige huishouden is dus niet iets waar hij op zit te wachten. Om zijn partner te beschermen besluit Sjors niet direct te vertellen dat hij meer dan anderhalf decennium geleden zaad gedoneerd heeft voor Emma en Ilse en dat Dylan dus zijn zoon is. Dylan blijkt ondertussen in het huishouden van Sjors en Bert net zo onhandelbaar als bij zijn twee moeders, maar dan komt Bert er achter dat hij meer om de recalcitrante jongen geeft dan hij voor mogelijk had gehouden.

De werktitel van ’20 leugens, 4 ouders en een scharrelei’ was eerst ‘Voodoo Child’ (toen het nog door Lourens Blok geregisseerd zou worden) en enkele maanden later werd dat ‘Child in Time’. Dat laatste is een verwijzing naar het Deep Purple nummer, dat nog wel een rolletje speelt in de Telefilm. De uiteindelijke titel zegt meer over de inhoud, maar geeft ook aan wat voor een soort film het is: een (k)luchtige komedie met dramatrekjes, waarbij een feelgoodeinde nooit ver weg is. De personages worden niet alleen door de acteurs overdreven neergezet: het scenario laat het clichébeeld rondom homo’s en lesbiennes intact en doet er nog een paar schepjes bovenop. Zo worden Emma en Ilse geportretteerd als zelf groente verbouwende, yoga beoefenende alternatievelingen met kleding en sieraden uit de Wereldwinkel en wonen Sjors en Bert in een prachtig en keurig opgeruimd huis vol kunst en mooie spullen. Dat dik aangezette van de karakters weerhoudt de kijker er wel van zich met de personages te identificeren, zodat er altijd een afstand blijft. Ook de onlogische beslissingen die genomen worden zorgt dat het drama nooit indruk maakt: want wáárom Ilse niet meer voor Dylan wil zorgen – het is toch ook haar zoon, die vraag blijft wringen.

Het acteerwerk maakt echter veel goed. Anneke Blok is erg grappig met haar Hannibal Lecter-look en bewijst weer over een uitstekende mimiek te beschikken: het grootste gedeelte van de film brengt ze zwijgend, of hooguit onduidelijk mummelend door. Marcel Musters en Mark Ram vormen een leuk stel, twee tegenpolen, maar je gelooft toch dat ze van elkaar houden. Nils Verkooijen is voor tienermeisjes natuurlijk dé reden om ’20 Leugens, 4 ouders en een scharrelei’ te kijken en zal zeker niet teleurstellen. Valerie Pos heeft nog een innemende bijrol als Lotte, de love interest van Dylan. ’20 leugens, 4 ouders en een scharrelei’ is leuk zo lang als het duurt.

Monica Meijer

’20 Leugens, 4 ouders en een scharrelei’ wordt zaterdag 16 maart 2013 om 20:25 uur uitgezonden op Nederland 2.