2048: Nowhere to Run (2017)

Recensie 2048: Nowhere to Run CinemagazineRegie: Luke Scott | 5 minuten | korte film, actie | Acteurs: Dave Bautista, Gerard Miller, Bijan Daneshmand, Gaia Ottman, Orion Ben, Adam Savage, Paris Stangl, Björn Freiberg

In de aanloop naar ‘Blade Runner 2049’, werden er drie korte filmpjes verspreid die een paar sleutelmomenten laten zien tussen de originele ‘Blade Runner’ (die zich afspeelt in 2019) en de opvolger. Te weten: ‘Blade Runner: Black Out 2022’ (regie: Shinichiro Watanabe), ‘2036: Nexus Down’ (regie: Luke Scott) en ‘2048: Nowhere to Run’ (wederom regie: Luke Scott). De shorts zijn ter verdieping toegevoegd bij de homevideo-uitgaven van de film.

De tweede van de door Luke Scott geregisseerde shorts, ‘2048: Nowhere to Run’ laat je kennismaken met Sapper Morton (Dave Bautista) en verklaart hoe het kan dat hij aan het begin van ‘Blade Runner 2049’ wordt opgejaagd. In vijf minuten ontpopt Morton zich van zachtaardige boekenwurm tot steenkoude killer. En het is volledig de verdienste van Bautista dat dit geloofwaardig gebracht wordt. Want net als bij ‘2036: Nexus Dawn’ is het script (gek genoeg wederom mede van de hand van Hampton Fancher) tamelijk simplistisch.

De verdieping van Mortons karakter is interessant, maar bovenal blijkt na deze short hoe jammer het is dat er zo weinig met hem gedaan wordt in ‘Blade Runner 2049’. Net als in ‘Black Out 2022’ wordt hier een replicant getoond die gewoon met rust gelaten wil worden, maar door omstandigheden gedwongen wordt de (al dan niet spreekwoordelijke) wapens op te nemen. Zijn rol zou nog veel verder uitgediept kunnen worden.

De short sluit goed aan op de esthetiek van de originele ‘Blade Runner’ en die van ‘Blade Runner 2049’. Het verhaal speelt zich hoofdzakelijk af op de markt en net als in de films is het ook hier vooral duisternis troef en lopen er allerhande vreemde figuren rond. Maar ergens maakt het de shorts van Luke Scott ook juist een beetje saai. Visueel drukt hij er geen eigen stempel op, terwijl Watanabe wel een eigen invulling toont in ‘Black Out 2022’. Net als bij ‘2036: Nexus Dawn’ geldt daarom ook hier: informatief niet per se heel interessant. Door de prachtige rol van Bautista heeft deze short echter wel een streepje voor.

Wouter de Boer

Waardering: 3.5

DVD-, blu-ray en UHD-release: 14 februari 2018