27 Dresses (2008)

Regie: Anne Fletcher | 107 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Katherine Heigl, James Marsden, Malin Akerman, Judy Greer, Melora Hardin, Brian Kerwin, Maulik Pancholy, David Castro, Krysten Ritter, Edward Burns, Charli Barcena, Peyton Roi List, Jane Pfitsch, Alexa Gerasimovich, Jennifer Lim, Brigitte Bourdeau, Danielle Skraastad, Anne Fletcher, Marilyn L. Costello, Michael Ziegfeld, Yetta Gottesman, Erin Fogel, Bern Cohen, Laksh Singh, Bryan Radtke, Lyralen Kaye, Ronald Guttman, Mia Barron, Lynne Matthew, Ronald Simons, Robert Clohessy, Michael Mosley, Alyssa Bresnahan, Ellen H. Schwartz, Thaddeus Daniels, Jennifer Bassey, Josh Casaubon, Alexa Havins, Richard O’Rourke    

Jane is acht jaar oud als ze op een bruiloftsfeest haar jongere zusje Tess naar de wc begeleidt. Haar vader (Brian Kerwin) is nog altijd niet over de dood van hun moeder heen en laat de zorg voor Tess graag over aan Jane. De zusjes treffen de fraai uitgedoste bruid in paniek aan vanwege een flinke scheur in haar jurk. Jane helpt de schade repareren en mag als dank het bruidsmeisje zijn. Met anderen helpen en hun een onvergetelijke trouwerij bezorgen heeft ze haar roeping in het leven gevonden. Deze dienstbaarheid zet ze ook op volwassen leeftijd voort en ze verzamelt zo het indrukwekkende aantal van 27 bruidsmeisjesjurken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze een groot fan is van Malcolm Doyle, huwelijksverslaggever voor The New York Journal op zondag. Ze knipt zelfs zijn artikelen uit om ze te bewaren.

Dan ontmoet ze op een bruiloftsfeest een zekere Kevin die met verbazing constateert dat Jane tussen twee trouwpartijen heen en weer rijdt en zich tussentijds in de taxi omkleedt. Hij vertelt dat hij schrijver is en dat hij bruiloften maar niets vindt en Jane vindt hem cynisch en vervelend en wimpelt al zijn toenaderingspogingen af. Ze is dan ook onthutst wanneer hij niemand minder blijkt te zijn dan de door haar hevig bewonderde Malcolm Doyle. Maar intussen heeft ze iets anders om zich druk over te maken. Al jaren is ze verliefd op haar baas George (Edward Burns), maar haar zusje Tess die uit Europa is teruggekeerd, is degene die zijn trouwring zal dragen na een erg korte verlovingsperiode. Ook al is Jane’s hart gebroken, ze is natuurlijk de aangewezen persoon om de bruiloft te regelen.

Natuurlijk is het verhaal voorspelbaar en het einde al helemaal, maar de weg ernaartoe is allesbehalve vervelend, integendeel zelfs. Vooral de ruzieachtige verhouding tussen Kevin/Malcolm en Jane is erg leuk, maar ook verrassend. Ze zieken elkaar en prikken genadeloos door de bescherming heen die de ander zorgvuldig om zich heen heeft aangebracht om haar en zijn zwakke plekken te verbergen. Dat is bij tijd en wijle zelfs ontroerend. Grappig is de modeshow die Jane voor Kevin houdt waarbij ze alle 27 jurken aantrekt en de kijker zo een blik gunt in de bizarre wereld van themabruiloften en de waanzinnige hoeveelheid werk en geld die daar ook door weldenkende mensen in wordt gestoken. Een leuke en warme film met een verfrissend scherp randje en prettig spel van een enthousiaste cast.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 3

Bioscooprelease: 6 maart 2008