300 (2006)

Regie: Zack Snyder | 117 minuten | actie, oorlog, avontuur | Acteurs: Gerard Butler, Lena Heady, Dominic West, David Wenham, Vincent Regan, Michael Fassbender, Rodrigo Santoro, Andrew Tiernan, Andrew Pleavin, Tyrone Benskin, Marcello Bezina, Clint Carleton, Richard Cetrone, Isabelle Champeau, Tim Connolly, Moe Fawaz, Jere Gillis, Marcel Jeannin, Greg Kramer, Mercedes Leggett, David Leitch, Robert Maillet, Neil Napier, Tyler Max Neitzel, Deke Richards, Marie-Julie Rivest, Ilan Rosenberg, Patrick Sabongui, Dylan Smith, Denniis St John, Maurizio Terrazzano, Marc Trottier, Ryan Watson, Tom Wisdom

De Spartanen; bruut, gespierd en zonder vrees. Met slechts 300 manschappen gingen ze ooit de strijd aan met het enorme Perzische leger. Dit heroïsche hoofdstuk uit de Griekse geschiedenis, inspireerde Frank Miller (‘Sin City’) tot het stripboek ‘300′. Aan regisseur Zack Snyder (‘Land of the Dead’) de taak om de tekeningen tot leven te wekken. Resultaat: twee uur lang naar adem happen op het puntje van je stoel. De toekomstige Koning Leonidas wordt op zevenjarige leeftijd bij zijn moeder weggehaald. Er staat hem een zwaar trainingskamp te wachten dat hem klaar moet stomen voor zijn toekomst. Zijn moeder weet dat de kans bestaat dat de jongen misschien niet meer levend terug zal keren. Om Koning van de Spartanen te worden moet hij namelijk bewijzen niet alleen sterk, maar ook intelligent en moedig te zijn. Na jaren van training volgt zijn uiteindelijke test. Met blote voeten in de sneeuw neemt de jongen het op tegen een reusachtige wolf. Na deze gedood te hebben keert hij als Koning terug naar Sparta.

Twintig jaar na zijn overwinning op het beest dient zich een nieuw gevaar aan. Dit keer niet in de vorm van een beest, maar in dat van van een leger van één miljoen mannen. Terwijl Leonidas zijn eigen zoontje aan het voorbereiden is op diens trainingskamp, krijgt hij bezoek van een Perzische boodschapper. Deze brengt hem de boodschap; kniel voor de ware Koning van de wereld of sterf. De Spartaanse Koning zal echter niet bezwijken onder de druk van zulke bedreigingen. Hij doodt de boodschappers en daarmee is de oorlog met het grote Perzische rijk, dat toentertijd een groot gedeelte van de wereld bestreek, een feit.  Zoals traditie in de geschiedenis van de Spartanen, moet de koning vóór hij met zijn mannen ter strijde trekt, toestemming vragen aan de priesters van de Goden, de Ephoren. De mismaakte wezens zeggen hem dat het niet is toegestaan om te vechten tijdens het feest van de volle maan. Omdat het Perzische leger al aan het oprukken is via zee besluit de Koning zijn 300 beste krijgers te selecteren en de Perzen toch tegemoet te reizen. De actiescènes die volgen zijn zowel bloederig als bizar. De Spartanen worden aangevallen door de meest uiteenlopende tegenstanders uit alle hoeken van de wereld. Olifanten, mismaakte creaturen met zilveren maskers en de menselijke Perzische slaven.

De film is ongekend bruut. Om een voorbeeld te noemen: als Leonidas met zijn manschappen bij een, door de Perzen, in brand gestoken dorp aankomt, doen ze een vreselijke ontdekking. De dode lichamen van de inwoners van het plaatsje zijn door de moordenaars tot een heus boomvormig kunstwerk gemaakt. Het werk van de duistere krachten van het Perzische leger, aldus de mannen. Het moet wel gezegd worden dat Frank Miller zijn stempel op de film drukt door de vele mismaakte en vreemde creaturen in de productie. Het brengt de gewenste lugubere sfeer maar het draagt zeker niet bij aan het realisme van het verhaal. Ondanks dat de film grotendeels voor groen scherm is opgenomen en het filmen na 60 dagen al voltooid was, ziet alles er tot in de puntjes verzorgd uit. De vechtscènes worden mooi in beeld gebracht en je leeft volledig mee met de klappen die worden uitgedeeld. Er wordt gevarieerd gebruik gemaakt van het vertragen van bepaalde shots, met een dramatisch effect. Bloed spat rijkelijk in het rond en hier en daar vliegt een ledemaat voorbij. Toch gaat regisseur Snyder nooit zo ver dat je de neiging krijgt weg te kijken. Gerard Butler (‘Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life’) is bijzonder sterk in de rol van Koning Leonidas. Zijn zware stem en indrukwekkende lijf maken hem niet alleen qua uiterlijk een echte Spartaan. Hij weet ook de moed en intelligentie die bij zijn karakter horen te spelen. Rodrigo Santoro (‘Lost’), zijn rivaal, is bijna onherkenbaar als de slechte Perzische Koning Xerxes.

Al met al is ‘300′ een zeer geslaagde stripboekverfilming geworden die ook goed te behappen is voor mensen die normaliter niets hebben met bloederige films.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 4

Bioscooprelease: 22 maart 2007