40 (2009)

Regie: Emre Sahin | 89 minuten | drama | Acteurs: Ntare Guma Mbaho Mwine, Deniz Çakir, Ali Atay, Kwesi Boakye, Caner Güclü, Kristolyn Lloyd, Yosi Mizrahi, Charles Reese, Kofi Siriboe

‘One bag will change everything’. Dat is waar de plot van ‘40’ om draait; een tas met geld waar drie personen, die elkaar nog nooit van hun leven ontmoet hebben, op de een of andere manier mee in aanraking komen. ‘40’ speelt zich af in Istanboel, waar we drie personen volgen. Metin (Ali Atay), die een nare jeugd op het platteland achter zich heeft gelaten, werkt als taxichauffeur en mengt zich daarnaast in criminele nevenzaken. De immigrant Godwill (Ntare Guma Mbaho Mwine) die het slachtoffer is geworden van mensensmokkel en naar Parijs wil waar zijn verloren liefde op hem wacht. En verpleegster Sevda (Deniz Çakir) die leeft met een ontrouwe echtgenoot, zoekt haar heil in de numerologie.

‘40’ wijkt af van de mainstream films; het heeft een vrij onbekende cast en weinig glitter en glamour. ‘40’ is Sahins eerste speelfilm en het is er aan af te zien dat hij voorheen vooral documentaires heeft gemaakt; in cinematografisch opzicht is ’40’ erg knap gemaakt. Sahin laat met zijn schokkende en snelle camerabewegingen Istanboel als miljoenenstad zien, in al z’n grauwheid en hectiek. Deze stijl past goed bij de plot waarin de personages van de ene situatie in de andere belanden. Dit grote aantal toevalligheden maakt het wel een tikje ongeloofwaardig, maar geeft de film ook weer z‘n charme. ‘40’ gaat namelijk over wat geluk, toeval en het lot voor betekenis met zich meebrengen. Alle drie personages zien hun eigen ‘reden’ in het vinden van de tas; het toeval, het lot of Allah. ‘40’ omarmt het idee van het ‘butterfly effect’: één handeling kan gevolgen teweegbrengen waar je helemaal geen grip op hebt.

Sahin slaagt er goed in om de chaos en onvoorspelbaarheid van het leven weer te geven. Hoewel ‘40’ een vrij indrukwekkend debuut is, is het hier vooralsnog ook bij gebleven en heeft Sahin zich vooral beziggehouden met televisiefilms en –series. En dit terwijl ‘40’ best een aardige film genoemd kan worden. Niet per sé een must-see, maar in ieder geval is het weer eens wat anders.

Jolanda Lutz

’40’ verschijnt woensdag 17 april 2013 op DVD.