40 Days and 40 Nights (2002)

Regie: Michael Lehmann | 96 minuten | drama, komedie, romantiek | Acteurs: Josh Hartnett, Shannyn Sossamon, Paulo Costanzo, Maggie Gyllenhaal, Adam Trese, Emmanuelle Vaugier, Lorin Heath, Aaron Trainor, Glenn Fitzgerald, Monet Mazur, Christine Chatelain, Keegan Connor Tracy, Michael C. Maronna, Vinessa Shaw, Stefanie von Pfetten, Stanley Anderson, Griffin Dunne, Jarrad Paul, Terry Chen, Kai Lennox, Chris Gauthier, Alan Draven, Dylan Neal, Michelle Harrison, Rueben Grundy, Natassia Malthe   

Wat zou nog grappiger moeten zijn dan gefrustreerde pubers die geen seks hebben? Iemand die vrijwillig veertig dagen lang geen seks heeft, terwijl vrouwen hem de kleren van het lijf scheuren. Gemikt op tieners met het vuur in de lendenen poogt ’40 Days and 40 Nights’ iets meer te bieden dan de gemiddelde highschool rom-com. Het blijft zo luchtig als een Bros, maar door de originelere invalshoek weet de film zich te onderscheiden van genregenoten.

Als Matt (Josh Hartnett) gedumpt wordt door zijn vriendin Nicole (Vinessa Shaw), kan hij haar niet vergeten. Hij stort zich samen met zijn kwallerige huisgenoot Ryan (Paulo Costanzo) vol overgave in het vrijgezellenleven. In tegenstelling tot menig man lukt het Matt om willekeurige vrouwen binnen vijf minuten na de eerste ontmoeting in bed te krijgen – iets wat volstrekt normaal schijnt te zijn in deze film – . De vele seks vult de leegte echter niet op en daarom kondigt Matt aan dat hij veertig dagen celibaat zal blijven. Dat betekent dus ook niet masturberen of zelfs maar een zoentje. Hilarisch.

Wat doet een man die veertig dagen niet mag masturberen? Die gaat vliegtuigjes bouwen, knutselen en interessante boeken lezen. De dingen die Matt doet om niet aan seks te denken zijn, hoewel karikaturaal, vrij geestig. Zijn omgeving, gevuld met bordkartonnen en seksbeluste personages, maakt het hem niet makkelijker. Vrouwelijke collega’s krijgen lucht van zijn eed en proberen met hese stemmen en diepe decolletés hem op andere gedachten te brengen.

Dan komt Matt in de wasserette – waar ook anders? – Erica (Shannyn Sossamon) tegen. Net zo knap als de tutten die hij te pas en te onpas het bed in werkt, maar alternatief gekleed, om dat tintje intellectualiteit mee te geven. Zij is immers speciaal! Na een kort gesprekje weet ook de kijker het zeker. Deze is het. We balen samen met Matt dat hij nu net die vervelende eed heeft moeten afleggen. Is hun liefde gedoemd? De rest van de film laat zich natuurlijk raden. Hartnett, niet bepaald veelzijdig, is in dit genre prima op zijn plaats. Zijn gebruikelijke nonchalante en stuntelige karakter lijkt gemaakt voor deze film. Zeker in de scènes waar hij op het punt staat om de handdoek in de ring te gooien werkt dit het beste.

’40 Days and 40 Nights’ volgt uiteindelijk de conventionele plotformule van een romantische komedie die zich afspeelt in een wereld waar onredelijk veel mooie mensen rondlopen. Maar ondanks alle clichés kent de film momenten die het dragelijk maken en ook weten te amuseren, niet in de minste plaats dankzij Hartnett. De film weet blijkbaar ook te inspireren. Naar verluidt zijn er talloze mannen geweest die na het zien van ’40 Days and 40 Nights’ zelf veertig dagen celibaat zijn gebleven om zichzelf te testen. Tenzij alle vrouwen het angstaanjagende engelengeduld van Erica hebben, moeten zij zich afvragen waarom je er in godsnaam aan zou beginnen.

Caspar Kraaijpoel

Waardering: 3

Bioscooprelease: 25 juli 2002